5 módszer a stresszkezelésre
Ha az alábbi képekről magadra ismersz, szükséged lesz rájuk...

A stressz hatására „összetörhet” a szívünk (Takotsubo, azaz megtört szív szindróma), a terhesség alatti stressz pedig egyes kutatások szerint felelős azért, ha a születendő gyermeknél autizmus alakul ki. Bőven van okunk rá, hogy megtanuljuk kezelni és levezetni.

 

Április 7., az Egészség Világnapja alkalmából kicsit utána olvastunk a témának, és az APA.org (American Psychological Association) oldalán hasznos stresszkezelő tanácsokra bukkantunk. Lássuk!

#1 Azonosítsd a stresszt kiváltó okot!

Figyelj oda lelki egyensúlyodra egész nap, és amikor túl feszültnek érzed magad, tarts néhány percnyi szünetet. Gondold át, mi nyomja a lelked. Amint tisztán látsz, megtervezheted, hogyan lépj fel ellene. Ha egyedül nem megy, kérj segítséged a kollégáidtól, családtagjaidtól, vagy szakemberektől.

#2 Építs erős kapcsolatokat!

Emberi kapcsolataink, ha negatív hatással vannak ránk, stresszt okozhatnak. Ugyanakkor azokból az ismeretségekből, amelyek egymás tiszteletén, megbecsülésén alapulnak, erőt meríthetünk a nehezebb időkben. Ilyenek kapcsolatot jelentenek például a közeli barátok és azok a családtagok, akikről tudjuk, mindig számíthatunk rájuk. Ahogyan ők is ránk.

#3 Ha mérges vagy, adj pár percet magadnak!

Sétálj el, mielőtt hirtelen felindulásból olyat cselekednél, amit később megbánsz! Ha a jó öreg „számolj egy 10-ig” tippet nem neked találták ki, jobb, ha kimész a friss levegőre, és megvárod, amíg eloszlik az agyadat elöntő vér. Engedd ki a gőzt: munka után menj el sportolni, sétálj, vagy tornázz otthon. A jóga és a relaxációs gyakorlatok az immunrendszer hatékony működésében is segíthetnek.

blank

#4 Pihentesd az agyad!

Az APA 2012-es stresszel kapcsolatos kutatásából kiderült, hogy a stressz az amerikaiak 40%-ánál okoztak álmatlanul, forgolódással töltött éjszakákat. Annak érdekében, hogy sikeresen teljesítsd az ajánlott 7-8 órás alvást, fogyassz kevesebb koffeint, távolítsd el a hálószobádból a TV-t és a számítógépet, kevesebbet mobilozz. Az is segíthet, ha minden este ugyanabban az időpontban térsz nyugovóra.

#5 Fordulj pszichológushoz!

Nem tudod helyén kezelni a dolgokat, elhomályosítja gondolkodásod az elvárások okozta nyomás és csalódottság? Lehet, hogy ideje segítséget kérned. Nem szégyellni való, ha szakemberhez fordulsz, inkább egy lépés a lelki békédért. Segítséget kaphatsz a problémák felszínre hozásában, megtanulhatod a hatékonyabb stresszkezelést.

blank