Kedvenc kulturális programjaink és kezdeményezéseink 2018-ból

Ebben az évben minden szinte minden hétre jutott egy szenzációsan jó kulturális program. Noha arra nem vállalkozunk, hogy az összesről megemlékezzünk, az általunk fénypontoknak tartott 2018-as kultruális programokat az alábbi listában gyűjtöttük össze – a teljesség igénye nélkül.

Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary 2013 óta az első és egyetlen olyan hazai kreatív gyűjtés, amely szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül gyűjti egy platformra a hazai sikereket. A mindenkori kurátori csapat 10 felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeit képviselik, ám mind az értéket kutatják, ennek alapján jelölik az aktuális év számukra legizgalmasabb, leginspirálóbb projektjeit. Mi idén a Higlights of Hungary két kurátorával, Bagi Lászlóval és Takács Ákossal beszélgettünk a kezdeményezésről. Friss információnk szerint pedig örömmel közölhetjük, hogy 2019-ben is lesz Highlights of Hungary!

Poket-zsebkönyvek

Április 11-én, a magyar költészet napján indult a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő és városi közösségteremtő projektje, a POKET. A zsebkönyvsorozatban kortárs és klasszikus irodalmi műveket szerezhetünk be a főváros több csomópontján elhelyezett zsebkönyv-automatákból, mindössze 990 forintos darabáron.Az automaták egy-egy budapesti színház vagy kulturális intézmény nevét viselik, míg mind az öt irodalmi műnek saját nagykövete van, egy ismert ember személyében. A kezdeményezés annyira megtetszett, hogy az egyik Funzine Voice-unk is erről szólt: Kiss Benedek Kristóffal a POKET művészeti vezetőjével beszélgettünk az automatás könyvekről.

Frenák Pál: Fiúk

2018-ban több Frenák-produkciót is láthattunk, például a HIR-O-t, a W_allt, vagy az általunk legjobban kedvelt Fiúkat. Az előadásban a különböző férfiarchetípusokat mutatták be a táncosok, a Macsótól, a Nárcisztól kezdve egészen a Herkulesig. Ami a színpadon megelevenedett, az maga a megtestesült Férfi, egy kis iróniával és humorral vegyítve. A Fiúk nemcsak finoman kigúnyolja, de élethűen be is mutatja az erősebbik nem legjellemzőbb sztereotip tulajdonságát, méghozzá egy különleges “frenákos” formanyelvbe csomagolva, ami nem ismer tabukat.

bobal photography

Frida Kahlo-kiállítás

Július elején nyílt meg a 20. század egyik legkiemelkedőbb női művészének, Frida Kahlonak műveit bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A teljes életművet átfogó tárlat ikonikus műveken keresztül mutatta be a festőnő inspirációit, főbb témáit, és a művésszé válás folyamatát. Frida Kahlo munkásságát főként testi és lelki gyötrelmei, hazaszeretete, és szerelmei határozták meg, ugyanakkor a középpontba állított önvizsgálattal és letisztult szimbólumvilágukkal alkotásai a mai kor embereinek bonyolult kérdéseire is választ adhatnak. Az év egyik legszuggesztívabb kiállítása.

blank

Murder – A gyilkos tárlat

A kiállítás közel 1.000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatta be a nyáron az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megelevenítette a gyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét. Az interaktív tárlatvezetés belénk fojtotta még a lélegzetet is.

blank

Ádám almái – Radnóti Színház

Mivel lelkes színházba járók vagyunk, idén is tucatnyi színdarabot láttunk. Az egyik kedvencünk a Radnótiban játszott Ádám almái. Az elkötelezett pap, Ivan gyülekezetében mindenkinek megvan a maga „hasznos” és pozitív életcélja. A nyáj tagjai börtönviselt közmunkások: az alkoholista, bukott teniszező Gunnar, a kútrabló Khalid, a haláltábort megjár Paul, akiket Ivan igyekszik jó pásztorként terelni. Ivan nem akar tudomást venni életének baljós, traumatikus eseményeiről. Ebbe a közösségbe érkezik a neonáci Adam, aki azt a feladatot választja, hogy süssön egy almás pitét. Ám mit lehet tenni, ha a kezdetben bő termést hozó almafát furcsa és nyugtalanító csapások érik? Egy almás pitén bukik meg az isteni világrend? Ivan és Adam küzd a maga igazáért, harcolnak, hogy a bennük levő Jó legyőzze a Rosszat. Ennek a párharcnak a példázata ez a fekete-komédia, tele abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal.

blank

Margó Irodalmi Fesztivál

Idén is ott voltunk a tavaszi és az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon is. 2018 októberében a háromnapos fesztivál új helyszínre, a Várkert Bazárba költözött, ahol a jól megszokott módon, egyszerre több színpadon folyt az eszmecsere a magyar és külföldi szerzőkkel legfrissebb alkotásaikról. A Margó a kedvenc irodalmi eseményünk már évek óta, hiszen a fesztiválon a magyar irodalmi élet összes fontos szereplőjét nyakon lehet csípni.

blank

Ráth Gyögy villa újranyitása

Több éves zárvatartást követően 2018. szeptember közepétől ismét látogatható az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája. Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának egykori otthona az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre. A közel 600 műtárgyból álló kiállítás, valamint a mindezt kiegészítő hanginstallációs megoldások, a múzeumpedagógiai próbafülke és a hands on, azaz a tapintható tárgyak asztala hűen idézik a századforduló hangulatát. A szecesszió kedvelőinek kihagyhatatlan program a villa meglátogatása.

blank