Szeretted Az angol beteget? Akkor ezt a könyvet imádni fogod!

Michael Ondaatje nevéről leginkább a regénye alapján készült Oscar-díjas film, Az angol beteg jut az eszünkbe. Bár tehetségesnek megkérdőjelezhetetlenül tehetséges a szerző, termékenynek annyira mégsem nevezhetjük. Az eddig csupán hét regénnyel büszkélkedő író A háború fényei című könyve csupán az 5, magyar nyelven is megjelent műve, melyet izgatottan vettük a kezünkbe és elégedetten tettük le az utolsó oldal elolvasása után.

21. Század Kiadó

1945: elcsendesedtek az európai hadszínterek, a bombatámadásoktól megrogyott Londonra is nehéz csend borul. Nathaniel még csak még 14 éves, nem sokat fogott fel abból, ami körülötte történt, és az sem tudatosul benne jobban, ami a háború után történik vele. Apja Szingapúrban kapott állást, ahová Nathaniel anyja is követi a férjét, de fiukat és Rachel nevű lányukat otthon hagyják, és egyik barátjuk gondjaira bízzák. A férfit a testvérpár csak Molylepkeként emlegetik, a különleges személy cseppet sem hétköznapibb barátját pedig, aki gyakran megfordul náluk és a gyerekek életének meghatározó szereplője lesz, Fürgének nevezik el.

A szülők nélkül maradt testvérpár a maguk módján próbálják meg feldolgozni, hogy magukra hagyták őket, ám amikor Rachel megtalálja anyjuk összepakolt bőröndjét a pincében, hirtelen minden ismét feje tetejére áll. Kiderül, hogy nemcsak az anyjuk előttük becsomagolt bőröndje nem érkezett meg Szingapúrba, a nő sem járt sosem a távoli országban.

Anyjuk, ez a rejtélyes idegen, a hírszerzésnél dolgozott a második világháborúban, ahol bátor és dicső tetteivel rengeteg ellenséget szerzett magának, ezért kellett a háború vége után elmenekülnie. Noha tettével a gyermekeit akarta védeni, ők nyilvánvalóan nem egy fájdalommal meghozott, önfeláldozó cselekedetnek élik meg anyjuk tettét, hanem árulásnak.

Nathanielnek nemcsak azt kell feldolgoznia, hogy szülei elhagyták őt a testvérét, hanem azt is, hogy hamis indokkal fordítottak nekik hátat. Amennyire bizonytalan Nathaniel jövőképe, legalább akkora balladai homály fedi múltját is, hiszen anyja és apja megannyi kérdőjelet hagytak maguk után, a válaszokat keresésére pedig csak felnőttkorában nyílik lehetősége.

Mindeközben megpróbálja jól érezni magát, barátokat és barátnőt szerez, és felvigyázójuk, Molylepke barátjának, Fürgének szorgos bajtársává válik, akinek a különböző kétes ügyeibe is bevonódik.

Elvileg a háború fényeiről szólna a könyv, amit a lapokon olvashatunk annak mégis sokkal több köze van a sötétségből táplálkozó homályhoz. És nem is magáról a háborúról, hanem annak utószeléről értekezik a szerző, akinek a történetéből kiderül, hogy a nagy tetteknek komoly következményei vannak.

Így válik a háború idején bátor hírszerzőként dolgozó, hősnek titulált nőből egy kegyvesztett anya, dörzsölt és bátor kollégájából pedig ez hétköznapi svindler.

Ami pedig a legnagyobb szükség idején fénynek tűnik, a boldognak nem nevezhető békeidőben lehet, hogy maga a sötétség.