Figyelem! Hamis, túlárazott jegyekkel verik át a gyanútlan vásárlókat a Viagogo oldalán

Idén nagyot pukkant a Viagogo-lufija, rengeteg a jegyvásárlói panasz és egyre több jegyértékesítő oldal hívja fel a figyelmet arra, hogy inkább kerüljük és ne vásároljunk jegyet a Viagogo oldalán. Legutóbb a Funzine TALKS eseményeink együttműködő partnere, a TIXA fakadt ki és cikkében figyelmezteti vásárlóit a veszélyekre. Mi pedig szeretnénk nektek tolmácsolni a tanácsaikat, hogy mire érdemes odafigyelni online jegyvásárlásnál.

Mi az a Viagogo.com?

A Viagogo egy nagyon jó ötletből, még 2006-ban született. Lényegében egy online platformot hoztak létre arra az esetre, ha már megvásároltuk a jegyet, de mégse tudunk elmenni. Ennek segítségével nem kell az esemény helyszíne előtt lóbálnunk a jegyet, vagy a jegypénztárban bepróbálkozni, vagy csak ráírni az összes ismerősünkre a Facebookon.

Tehát alapvetően egy nagyon hasznos oldal is lehetne, de a probléma ott kezdődik, hogy sajnos a cég nem ellenőrzi a jegyek eredetiségét, és nincsenek az árak se szabályozva. Ezért gyakran vásárolnak a gyanútlan vevők borzasztóan túlározott jegyeket, ami nagyon gyakran hamis és/vagy többször is értékesített. Ez ráadásul már csak a helyszínen derül ki. A folyamatosan érkező panaszáradat után sem szigorítottak a rendszeren, vagyis az online jegyüzérek kedvenc gyűjtőhelye lett az oldal.

Itt láthatjátok a túlárazott jegyeket a Viagogo rendszerében

Mindemellett mivel rengeteg pénzük van marketingre, még több embert érnek el. Legtöbbször már a hivatalos jegyértékesítési platform helyett is a Viagogo jegyei vannak a Google találati lista élén a hirdetések között, általában olyan csalogató szöveggel, hogy már csak néhány belépő érhető el az eseményre.

A TIXA tanácsai: mire figyeljünk online jegyvásárlásnál?

  1. Mindenek előtt nézzük meg, hogy az esemény egyáltalán teltházas-e. Ha máshol nem, a rendezvény helyszínének a honlapján vagy a hivatalos (!) Facebook eseménynél ez biztosan fel van tüntetve, és ott garantáltan egy megbízható és hivatalos jegypartner linkjét fogjuk találni.
  2. Ha például Google keresőjét használjuk jegyek felkutatásához, csak azért ne adjunk hitelt a találatnak, mert az első helyen van. Ha az a Viagogo linkje, akkor garantáltan egy fizetett hirdetésre futottunk rá (ezt egyébként jelzi is a találat mellett a kereső), hagyjuk figyelmen kívül, bármilyen szöveggel is fut az ajánlat.
  3. Ha teltházas rendezvényre próbálunk jegyet szerezni, kerüljük a nem ellenőrzött forrásokat: Viagogo, Facebook fórum, a helyszín előtt lézengő üzérek, stb. Már itthon is elérhetőek a megbízható, másodkézi jegyeket értékesítő oldalak, mint a Ticketswap vagy a Tickething. Ha valaki e-ticketet kínál nekünk, kérjük meg, hogy töltse fel valamelyikre, és ezen keresztül vásároljuk meg a belépőt, ugyanis ezek az oldalak ellenőrzik és érvénytelenítik a régi kódot, és újat generálnak helyette, így lehetetlen kétszer ugyanazt a jegyet eladni ezeken a csatornákon.
  4. Ha az internetes vásárlásban nem járatos ismerősünk szeretne koncertjegyet venni, segítsünk neki, és figyelmeztessük ezekre a veszélyekre. Mint megannyi internetes átverés, a Viagogo is a rutintalanabb felhasználókra utazik.
  5. Tartsuk észben, hogy a Viagogo nem partnere itthon egyetlen rendezvénynek, szervezőcsapatnak, jegyirodának vagy helyszínnek sem, így semmilyen garancia nincs a rendszerükben vásárolt jegyek kapcsán, és egyetlen szervező sem tud azért felelősséget vállalni, ha hamis, vagy áron felüli belépőt veszünk rajtuk keresztül.
blank
Így figyelmeztet a Budapesti Nyári Fesztivál is a honlapján

Csak megbízható csatornán keresztül vásároljunk jegyet!

A TIXA cikkét itt olvashatjátok!