Van, aki forrón szereti!

A magyar ember alapvetően hozzá van szokva a csípős és erős ételekhez, hiszen a parasztvacsora lila hagymával az igazi, a halászlé pedig elképzelhetetlen egy kis Erős Pista nélkül. Az ilyesfajta ételek elfogyasztásakor joggal érezhetjük magunkat úgy, ahogyan a gonosz boszorka a Jancsi és Juliskában, miután bedobták a kemencébe, de hát mit érne az élet egy kis tűz nélkül? Viszont, amit a forróság ételeiről ritkán gondolunk, hogy mennyire egészségesek is valójában. Nos, íme egy kis ízelítő a tűzhányó finomságok világából!

 

A mexikói ételek alapvető eleme, a chili paprika. Ez az apró zöldség hatalmas hatással tud lenni a szervezetre, nagy mennyiségben gyomorégést okozhat, kisebb porcióban keverve viszont rákellenes, antioxidáns karotionid tartalmakat juttat szervezetünkbe! Természetes adrenalin fokozó, illetve fájdalomcsillapító is egyben, mind e mellett pedig serkenti a vérkeringést is! Érdemes hát időnként belekóstolni egy tacóba, vagy főzni otthon egy nagy adag chili con carne-t!

Gondoltad volna az erős paprikáról, vagy a borsról, hogy nyugtató hatással bír? Mivel fokozzák az ízleléshez szükséges nyálképződést, ezért elősegítik a nyugtató neuropeptidek kibocsátását az agyban! Szóval, egy stresszes nap után, masszázs helyett irány a piac, és vásárolj be bőven a relax-lecsóhoz! A piros paprikában a C-vitamin négyszeres mennyiségben van jelen a többi paprikához képest, így influenza szezonban kifejezetten ajánlott a csípős erőleves!

Ha egyszerűen csípős fanatikus vagy, és még a zsíros kenyérre is képes vagy hot ketchupot pumpálni, akkor rengeteg étel közül válogathatsz, melyek egyhamar ízlelőbimbóid kedvenceivé válnak majd! Szinte minden kontinens bővelkedik hagyományos, csípős ételekben, így akár a magyaros, akár a dél-Amerikai, vagy akár az Ázsiai kaja a kedvenced, a felhozatal határtalan!

Íme egy egyszerű taco recept, mely után garantáltan elönt a forróság!

 Taco Csípős Mártással


 A tésztához:

  • 30dkg kukoricaliszt
  • 30dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál oregano


A mártáshoz:

  • 1dl ketchup
  • 1 kiskanál csípős paprikakrém
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 e.k. méz
  • kevés rozmaring


A lisztet összekeverjük az oregánóval, és a sóval, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát jó vékonyra kinyújtjuk, és háromszög alakban késsel fölszabdaljuk, majd olajban kisütjük.
A mártáshoz, turmixgéppel összekeverjük a hozzávalókat, kis tálkába öntjük a kész terméket, és a taco mellé kínáljuk.

www.izletes.hu