Buda gyöngyszemei

Miközben az elmúlt néhány évben Pesten szabályos gasztronómiai forradalom zajlott le, a budai vendéglátásra valahogy nem ragyogott rá a magaskonyha és a kettő pont nullás gyorskaja hazai rajongóinak és írnokainak reflektorfénye. A Tanti múlt héten megesett Michelin-csillagos kitüntetése épp ezért jelent fordulatot kedvenc fővárosunk nyugati felének kulináris életében, hiszen arra enged következtetni, hogy a Krúdy Gyula idejében még ország-világ által ismert és elismert budai éttermi élet új reneszánsza már itt van a küszöbön, sőt – kalapját már le is vette. Nézzük csak meg, hogy a Tantin kívül hova érdemes még az egyre inkább zöldellő köpenybe vedlő Budán beülni egy remek ebéd/vacsora reményében!


Tanti

Kezdjük is a sokat emlegetett, ám korábban nem túl sokunk által ismert Tantival! A budai étterem konyhája felett tavaly ősszel Pesti István séf vette át az irányítást, a Tanti pedig csakhamar a környék, majd pedig a város, nemrég meg a Michelin-kalauz megmondó embereinek új kedvencévé vált. A magyar ételek a 21. századi trendeket követve a Tanti étlapján is egy-egy komolyabb csavarral szerepelnek, az ismerős ízek mellett vadító kiegészítőkkel feldobva a ízlelőbimbóink napját. Ha pedig előítéletesen irreálisan magas árakat társítanánk a Michelin-csillagos Tanti fogásaihoz, nyugodjunk meg, mert 3900 forintért teljes értékű, háromfogásos ebédmenüt kapunk az asztalunkra.


1124, Budapest, Apor Vilmos tér 11-12


Kéhli

A Latinovits-féle Szindbád ominózus ebédjelenete nem csak a magyar filmtörténet egyik legfontosabb és legkultikusabb jelenete, de a magyar gasztronómia esszenciájának is a legszebb és legpoétikusabb kifejeződése. A Kéhli pedig, amelynek bejárata Krúdy Gyula, Szindbád teremtőjének egykori otthonától csupán néhány méterre található, ennek a fajta bohém, kissé úrias, ízig-vérig óbudai hangulatú gasztronómiai szellemiségnek a legjelesebb képviselője. Magyaros ételek, esténként élő cigányzene, széles borválaszték (még a sok étteremben hiánycikknek számító kadarkából is tartanak) és szívélyes személyzet jellemzik a Kéhlit, Óbuda saját bejáratú időgépét.


1036, Budapest, Mókus utca 22


Csalogány 26

Meglehetősen visszafogott, egyszerű kialakítású vendéglő, pár perc sétára csupán a Batthyányi tértől. A napi menü olcsó, de a The Daily Meal 2013-as toplistáján elért 13. helyezés a magas minőségről árulkodik, még akkor is, ha Bib gourmand-értékelésétől idén a Michelin-kalauz készítője megfosztották. A nemzetközi konyha mellett a magyar ízek is helyet kaptak a budai étterem étlapján, és persze ne feledkezzünk meg a kiváló magyar borokról sem, melyeknek széles palettájáról válogathatunk. A Csalogányban a vendégek kívánsága az első, a felszolgálók udvariasak és segítőkészek.


1015, Budapest, Csalogány utca 26


21 – Magyar vendéglő


A 21 komoly céllal nyitotta meg kapuit – olyan vendéglátóhelyként akar létezni, mely nem a tipikus magyar étterem, hanem ami valóban a lehető legeredetibb és legklasszikusabb módon kínálja a magyar ízeket, nem csak a külföldiek ízlését kielégítve, hanem például a magyar vendégekét is, akik ugyebár valóban tudják milyen is a magyar konyha. A boroknál ugyancsak az a cél, hogy igazi magyar karakteres vonásokat képviseljenek.

1014, Budapest, Fortuna utca 21


Okuyama No Sushi


Az Okuyama No Sushi a nemrég megújult Bécsi negyedben honol már lassan tizenöt éve, a Kolosy üzletház egyik pincehelyiségében. Aki látta a zseniális Jiro Dreams of Sushi című dokumentumfilmet, az tisztában van vele, hogy egy földalatti, parányi kis büfé lehet ugyanolyan jó, mint egy belvárosi hodály, sőt: jobb is. Az Okuyama No Sushi-t nyugodtan nevezhetjük a magyar Jiro-nak, hiszen az abszolút perifériás sushizó szintén meghökkentően jól műveli az egyébként nem is olyan egyszerű sushi-készítés művészetét. A hely sem a reklámra, sem a külcsínre nem fordít sok figyelmet, a falatkákon viszont nem csak a maximális odafigyelés, de a sushi iránt érzett szinte vallásos tisztelet is érződik. Nagyon érdemes ide betérni.

1036, Budapest, Kolosy tér 5

Náncsi Néni vendéglője

Talán már a nevéből is rájöhetünk, hogy igazi gyöngyszemmel állunk szemben. Az étterem filozófiája egyszerű és nagyszerű – ”Legjobban a mama főz, mi megpróbáljuk utánacsinálni. Egyszerűből a legjobbat.” És ezt a filozófiát sikerrel is követik, erre pedig a legjobb bizonyíték maga a siker, mely valósággal legendássá tette Náncsi Nénit és a vendéglőjét. És külön receptjük van macskajajra. Ugye ez nem csak szerintünk nagyszerű?


1029, Budapest, Ördögárok utca 80


Márványmenyasszony

Múltja egészen a XVII. századig nyúlik vissza, romantikus hangulatát 1793 óta őrzi, vagyis ha betérünk ide egy jó magyaros ebédre vagy vacsorára, igazi történelmi helyen tömhetjük meg bendőnket. A folklór estek mellett pálinkakóstolók, borvacsorák és interaktív főzés is várja az érdeklődőket, igazi békebeli budai környezetben.


1012, Budapest, Márvány utca 6


Fióka

A 2013 őszén nyitott Fióka a Városmajor sarkán, egy feltupírozott, csinos, és mellesleg százéves postaépületben foglal helyet – külsejének köszönhetően tehát már a belépés előtt egy varázsvilágban érezhetjük magunkat. A Fióka konyhája a magyar gasztronómia jó hagyományait követve (de annak a nemzetközi fúziós változatát megvalósítva) főleg húsalapú ételekkel operál, viszont a vegák is könnyedén találhatnak étrendjükhöz és értékrendjükhöz illő fogásokat. Romantikus légyottokra, családi délutánok megkoronázására, baráti ebédekre tökéletesen alkalmas hely a Fióka, a pontot az i-re pedig a kellően széles és minőségi borválaszték teszi fel. Mivel nagyon kicsi helyről van szó, az asztalfoglalás ajánlott.


1122, Budapest, Városmajor utca 75


Pastrami

A New York-i loft apartmanok hangulatát idéző Pastrami Óbuda egyik büszkesége, köszönhetően jórészt az itthon szokatlannak számító, épp ezért nagyon különleges és nagyvárosi hangulatot árasztó enteriőrjének, a csodálatos szendvicseket, főételeket és a mennyei creme brulée-t is magán tudó étlapjuknak, valamint a varázslatos környezetnek is. A Pastrami fél kilométeres sugarában ugyanis találkozik az ókori Róma, a 19. századi Óbuda, és a 20. század első harmadának építészete és hangulata, egy olyan légkört teremtve, aminél az elköltött gyertyafényes vacsora után semmi nem képes az embert hatásosabban egy romantikus sétára hívogatni.


1036, Budapest, Lajos utca 93-99


Zona


A Budai vár alatt, a Lánchídra nyíló, fokozhatatlanul romantikus kilátással operáló Zona valahol félúton van a boutique hotelek és a loft-lakások világa között, a hatalmas belső teret pedig Huszár Krisztián séf hol humoros, hol műremek-kinézetű, harmonikus fogásainak illata tölti meg. Az ötfogásos vacsoramenüt 15 ezer forintból megússzuk, ami ilyen környezetben, ilyen minőségért egyáltalán nem nagy áldozat, sőt!

1013, Budapest, Lánchíd utca 7-9