10 remek gyerekkönyv, hogy a legkisebbek se unatkozzanak idén nyáron

Összegyűjtöttük azokat a könyveket, amik semmiképp sem hiányozhatnak a nyaralásra bepakolt bőröndből, ha kisgyerekekkel indultok útnak.

Julia Donaldson: Béka szabadnapja

„Béka szabadnapot vesz ki. / Pakol izgatottan. / Nézz bele a hátizsákba! / Fürdőruha? Ott van!” És vajon mi lehet Macska bőröndjében, Süni táskájában, Malac kosarában? Keresd meg, ki mit visz a nyaralásra! (Pagony Kiadó)

Fotó: Pagony Kiadó

Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon

Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátai, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan. 

Ebben a mesekönyvben minden benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton! (Pagony Kiadó)

Fotó: Pagony Kiadó

Kiss Judit Ágnes: Babaróka vakációja

Kiscica Babarókáéknál vendégeskedik, együtt töltik a vakáció két hetét. Három napot Pumamama panziójában nyaralnak, ahol Mamaróka iszappakolást kap, a gyerekek a medencében pancsolnak, sőt, még Hörcsögpult is van!
A nyaralás Babarókáék apró kis nyaralójában, az erdőközepi romantikus Liklakban folytatódik – itt bunkert építenek, saraznak, csigákat mentenek, hintaágyban üldögélnek, színházi előadást készítenek, mesélnek és verset írnak. Például ilyet: A Liklakban, a Liklakban a legszebb nyári tíz napban… És bár Kiscicát bántja valami, mégis sikerül elérni, hogy ez a közös vakáció valóban mindenkinek a ­lehető legszebb legyen!

Kiss Judit Ágnes meséi és Egri Mónika rajzai a szokásos melegséggel, kedvességgel és őszinteséggel szólnak a kicsikhez és szüleikhez egyaránt. (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Fodor Anikó és Bodor Panna: Széna Bogi és az óriás görögdinnye

Végre itt a vakáció, irány nagyiék kisháza a vízparton! Hát persze, hogy Széna Bogi: hajnalok hajnalán kel fel, / hooooossszan autózik, / teli szájjal falja a dinnyét, / virágot szed a gáton, / nagyot csobban a folyóban, / és együtt drukkol az egész családdal a csigaverseny résztvevőinek. A nyaralás után otthon pedig boldogan várja a következő nyarat. (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Janecskó Katalin: Parker és Robin, a két kis repülő

Parker és Robin, a két kis repülő a városszéli repülőtéren lakik a mező mellett. Miközben fontos feladatokat látnak el, például híres énekesnőket vagy kíváncsi turistákat furikáznak, jut idő a szórakozásra is: egy skóciai nyaralásra vagy éppen a repülők nagy repülő-suhanó bajnokságára. Tarts a kis repülőkkel kalandos útjaikon! (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Majoros Nóra: Álomjáró Márton

Marci és Medve együtt járja az álmokat minden este, miután a kisfiú elalszik, és átlép a titkos életébe. Hajóra szállnak, érdekes idegenekkel ismerkednek össze, és mint minden gyerek, otthon érzik magukat egy világban, ahol bármi megtörténhet…

Majoros Nóra szép álommeséit Maros Krisztina álomképei díszítik. Álmodj te is Marcival és Medvével! (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Rádai Andrea: Rókazsolt a Margitszigeten

Gondoltad volna, hogy a Palatinus strandon lakik egy róka? Ő Rókazsolt. Óriási föld alatti barlangban él, és időnként kutyának álcázva előmerészkedik. Így ismerkedik meg a két kislánnyal, Jolival és Sárival, akikkel rengeteg kalandba keveredik. Őrületes bringóhintós üldözés során megkaparintják Gólyagéza levelét, visszaszerzik Joli elhagyott alvó zsiráfját, és még a pillangókat is megmentik a hideg, esős ősztől! (Pagony Kiadó)

Jill Murphy: A botcsinálta boszi a tengernél

Seprűn lovagolni nem is olyan könnyű! Mildred az osztálykirándulást se ússza meg szárazon. Kotkot kisasszony Boszorkányakadémiájának osztálya egyhetes kirándulásra indul a tengerpartra. Szerényi Mildred, az iskola botcsinálta boszija azonban úgy érzi, nem hagyhatja cserben kedvenc cicáját, Cirmit. (Móra Könyvkiadó)

blank
Fotó: Móra Könyvkiadó

Király – Molnár – Sepsey: Fedezd fel Szinyei Merse Pál művészetét!

Kicsoda igazából a lila ruhás nő, és miért visel fardagályt? Ki integet a Léghajó kosarából? Hogy nem gémberedtek el a Majális szereplői, míg elkészült a festmény? Mi van egy művész bevásárlólistáján? Szinyei Merse Pál az egyik leghíresebb magyar festő – és egyben az egyik legúttörőbb is. Nem is gondolnád, mennyi külföldön tanult vagy saját maga által felfedezett merész újítással élt! Ebben a könyvben Szinyei művészetét nem a megszokott időrendben, hanem a festőhöz kapcsolódó témák mentén mutatjuk be, így tárul fel előtted a teljes életmű a színek, a napfény, a tanulmányok és az életrajz fontosságának megismerésével. Ráadásul a művész világába elkísér bennünket Max, a festőt jól ismerő, vidám kutya is, aki hasznos és szórakoztató megjegyzésekkel látja el a kötetet! (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Kalas Györgyi: Világkóstoló – A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig

Szereted a színes-illatos fűszereket, a különleges fogásokat, apró falatokkal teli tálakat? Kíváncsi vagy, mit esznek a jeges északon, a magas dél-amerikai hegyekben, a marokkói bazárban, a paradicsomi Balin vagy éppen Gyimes eldugott kis falvaiban? Kalas Györgyi gyerekeknek szóló gasztrotörténeti sorozatának harmadik részében körbeutazhatjátok a Földet Marokkótól Hongkongon át Romániáig, hogy megtudjátok, hol mi terem, mit hogyan készítenek el és mik a különböző népek jellegzetes ételei. A könyv végén megint találtok három egyszerű receptet, ha szeretnétek otthon is kipróbálni az egzotikus finomságokat! (Pagony Kiadó)

blank
Fotó: Pagony Kiadó

Izgalmas könyvek, hogy a felnőttek se maradjanak olvasnivaló nélkül: