Amerika Beat-nemzedéke: Mindent az ötvenes évek lázadó fiataljairól

Az 1950-es és 60-as években egy új mozgalom söpört végig Amerikán: egy nonkonformista fiatalokból álló csoport, akik a fogyasztói társadalom, a meglévő normák és a háborúk ellen lázadtak. A Beat-nemzedék tagjai leginkább a zenén és az irodalmon keresztül fejezték ki ellenérzésüket, nézeteik és életstílusuk pedig a mai napig hatást gyakorolnak Amerika- és Európa-szerte.

A kép forrása

A Beat-kultúra eredete

Sokan J.D. Salinger Zabhegyező regényét tartják a Beat-kultúra előszelének, míg mások Norman Mailert emlegetik, aki már korábban a “modern pszichózis első mintapéldányaiként” definiálta a lázadó fiatalokat, akik csakis a saját élvezetükhöz illő világszemléletet alakítanak ki.

A Beat-nemzedék fő alakjai: Allen Ginsberg, Jack Kerouac és Gregory Corso / A kép forrása

A Beat-generáció létrejövésének azonban leginkább szociológiai okai vannak: a második világháború után a 40-es évek végére az emberek óriási veszteségeket szenvedtek, az egyéni traumák mellett pedig össztársadalmilag is nagy változás következett be, hiszen búcsút kellett inteni addigi életüknek, az életről kialakított képzetüknek és terveiknek.

A jövőkép megváltozása leginkább a fiatalabb generációt érintette, ebből a céltalanságból és távlattalanságból pedig másban kezdték el keresni a boldogságot, a megnyugvást és a reményt.

Lázadás, Nietzsche és a zen

Ebből a fajta kilátástalanságból kezdtek el egyre inkább az ismeretlen iránt érdeklődni, a biztonság elveszítése utáni gyökértelenségből pedig sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni az „útonlevésre”.

A könnyűzenéért rajongó, hagyományokkal szembemenő, beatnikeknek nevezett fiatalok alapeleme volt a lázadás, a lázadás minden ellen, ami a mindennapi életet övezte: elutasították a politikai és társadalmi kötelezettségeket, illetve szembementek a társadalmi beolvadás koncepciójával.

Háborúellenes tüntetés / A kép forrása

Ezekkel szemben lelkesen köszöntötték az antikapitalista megmozdulásokat, tüntetéseket és minden törekvést, ami a rend ellen szólt.

Világlátásukban is szembementek az elfogadott értékekkel: üdvözölték a marxizmust, az akkor még újszerűnek és modernnek ható egzisztencializmust, osztották Nietzsche eszméit és hitvilágukban a keleti vallások felé tendáltak. Leginkább a Zen-buddhizmus nézeteivel azonosultak, lelkesen gyakorolták az ülőmeditációt, és társalogtak Buddha tanításairól.

A Beat-mozgalom legfőbb képviselői

Ugyan sokszor megkapták, hogy “pár ember, még nem egy nemzedék”, a Beat-mozgalom “alapító” társasága valóban pár emberből verődött össze, mégpedig egy baráti társaságból.

A 20-as éveik elején járó fiatal fiúkból álló csapat az 1940-es években ismerkedett meg a Columbia Egyetem egyik óráján, és miután felfedezték, hogy hasonló gondolataik és véleményeik vannak, hamar összekovácsolódtak.

A képen (balról jobbra): Gregory Corso (háttal), Larry Rivers, Jack Kerouac, David Amram és Allen Ginsberg / A kép forrása

Vezetőjüknek, vagy mindenesetre a csapat összefogó tagjának Jack Kerouacot tartják, aki a Beat-generáció Bibliájaként is emlegetett Úton című regény írója.

A baráti társasághoz tartozott még Allen Ginsberg, Neal Cassady, William S. Burroughs és Gregory Corso is, akik egytől egyig álnéven jelennek meg Kerouac műveiben.

Nemcsak nézeteik, hanem közös szenvedélyük, az irodalom is összekötötte őket, írásaikkal pedig egy dolgot akartak elérni: minél jobban le akartak ásni a saját tudatalattijukban, és ezt papírra vetni. Mindezt azért, mert meggyőződésük volt, hogy így tudnak majd mindenkihez szólni, hiszen mélyen legbelül az összes ember egyforma.

Óriási hatással voltak egymás írói stílusára és műveire, többször dolgoztak együtt, vagy fejezték be egymás alkotásait, és mindig közös élményeik inspirálták szövegeiket.

Ilyen közös munka alapján született meg Kerouac korábban említett regénye, a közös utazásokat összefoglaló Úton 1957-ben és Allen Ginsberg programverse, az Üvöltés 1965-ben.

Allen Ginsberg felolvas / A kép forrása

Ugyan az eredeti, pár emberből álló társulás tagjai mind művészetekkel foglalkozó fiatalok voltak, számos hobó és útkereső is csatlakozott hozzájuk az évek során, akik kiváló ivó- és egyéb tudatmódosítószer-fogyasztó cimborái lettek a csapatnak.

A lázadó fiatalokból kialakult Beat-nemzedék egy egymást elfogadó közösséggé nőtte ki magát, akik együtt utaztak, elmélkedtek, meditáltak, és igyekeztek megtalálni a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

A beatnikek hatása az utókorra

A csapat életük végéig szoros kapcsolatban maradt, és akarva akaratlanul is formálta csodálóik életét, hatásuk leginkább a 60-as évek rockzenészeinél jelentkezett.

Többek között a The Beatles és a The Doors is inspirálódott életstílusukból, Bob Dylan munkásságát pedig saját bevallása szerint Kerouac ihlette.

Bob Dylan és Allen Ginsberg Jack Kerouac sírjánál / A kép forrása

Örökségük nemcsak a művészkörökben mutatkozik meg: az USA-ban alakult mozgalom Nyugat-Európában is hamar elterjedt, illetve világszerte megjelentek helyi változataik.

A legismertebb, beatnikekre reflektáló csoport az angliai “dühöngő ifjúság” generációja lett, akik a hagyományos konzervativizmus ellen léptek fel.

Népszerűségüket mi sem mutatja jobban, minthogy könyveik a mai napig nagy számban kelnek el, és folyamatosan igény van az újrafordításukra, emellett filmrendezők és irodalmi esték szervezői is gyakran előveszik ezeket a műveket.

A korszakkal kapcsolatos legutóbbi filmsiker Walter Salles 2012-es Úton című filmadaptációja, ami a Beat-nemzedék életérzését sűríti bele két órába.