10 felemelő film a szabadságért és egyenlőségért vívott küzdelemről

Március 15. közeledtével egy speciális moziválogatást állítottunk össze nektek. Olyan történelmi alapú filmeket kerestünk, ahol az emberek fellázadnak a jogtalanság, az elnyomás, a rabság ellen és bátran harcolnak a szabadságért és az egyenőségért.

A legjobb történelmi filmek szabadságról és egyenlőségről
Egy ország, egy király

A kőszívű ember fiai

A történelmi kalandfilm a Baradlay család történetén keresztül jeleníti meg az 1848-49-es szabadságharc eseményeit. Várkonyi Zoltán nemcsak a függetlenségéért küzdő magyar nemzet hősies harcát mutatja be Jókai klasszikusa nyomán, hanem az 1960-as évek legnépszerűbb színészeinek pazar alakításaival hozza emberközelbe a Baradlay testvéreket.

Szabadság, szerelem

1956. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával ragadja őt. Kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára: Vikit. Ám ezek az idők nem kedveznek a szerelemnek…

A rettenthetetlen

A nagyszabású történelmi kalandfilmben William Wallace szerelme elvesztése után bosszúvágytól fűtötten próbál a tettesek nyomára bukkanni, de közben ráébred, hogy országában ennél jóval több forog kockán: népe függetlensége van veszélyben. Félelmet nem ismerve száll harcba a betolakodók ellen, és elszántsága minden hazafi szívébe bátorságot önt. A szedett-vedett felkelőkből csakhamar ütőképes hadsereg kovácsolódik, amely a történelem egyik legnagyobb csatájában csap össze az elnyomókkal.

Arábiai Lawerence

Az angol főhadnagy, T.E. Lawrence, a sivatag megszállotja volt. Az első világháború során Egyiptomban állomásozik, ahol összeismerkedik és összebarátkozik az egyik arab törzs vezetőjével. Megszállott szenvedéllyel adja elő tervét, hogyan kellene egyesíteni az arab törzseket az ottomán törökök elleni harcban, anélkül, hogy az arabok behódolnának az angol gyarmatosítóknak.

Mandela – Hosszú út a szabadságig

A különleges bátorság, a forradalmi düh és a megbékélésre is képes bölcsesség története ez. Egy olyan ember története, aki évtizedekig ült börtönben, és nem adta fel a harcot. A film Nelson Mandela életrajza alapján készült: a kamaszkor megpróbáltatásai, a polgárjogi harc első állomásai, a 27 éven át tartó, igazságtalan bebörtönzés és végül a diadalmas – de küzdelmekkel teli – visszatérés mind helyet kap benne.

Michael Collins

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst és Harry Bolandot – bebörtönözték. Szabadulásuk után Collins megszervezte az Ír Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.

Spartacus

Spartacust, a forrófejű rabszolgát egy gladiátoriskola tulajdonosa, Lentulus vásárolja meg. A korrupt római szenátor, Marcus Licinus Crassus szórakoztatására Lentulus gladiátorai élet-halál küzdelmet készülnek vívni az arénában. A véres játékok előestéjén – számos gladiátor számára az utolsó estén – Lentulus néhány rabszolganőt küld gladiátoraihoz, hogy boldogan töltsék a halálos küzdelem előtti éjszakát. Spartacus ekkor ismerkedik meg a brit rabszolgalánnyal, Variniával, akibe azonnal beleszeret. Később azonban megtudja, hogy a lányt Crassus szenátor vásárolta meg. Spartacus fellázad és csatlakoznak hozzá gladiátor-társai is. A lázadás híre futótűzként terjed és Spartacus hamarosan ezernyi harcra kész rabszolga élén indít támadást a szenátor és hadserege ellen.

Egy ország, egy király

A francia történelem egyik legturbulensebb időszaka kezdődött 1789-ben. Július 14-én a feldühödött tömeg elfoglalta a hírhedt börtönt, a Bastille-t, s ezzel kezdetét vette a francia forradalom. Az események pedig utóbb elsöpörték az uralkodót, XVI. Lajos királyt is.

Selma

Ava DuVernay Oscar-, Golden Globe- és számos fesztiváldíjjal jutalmazott életrajzi filmje a ’60-as évek legendás fekete polgárjogi harcosának, Martin Luther Kingnek az életét mutatta be, csupa olyan ismert sztárral a főszerepben, mint Oprah Winfrey, Cuba Gooding Jr., Tim Roth és Giovanni Ribisi. Martin Luther Kinget David Oyelowo alakította.

Büszkeség és bányászélet

1984 nyarán a bányászok szakszervezete sztrájkba kezd a Vasladynek gúnyolt Margaret Thatcher intézkedései ellen. A londoni Büszkeség Menetének aktivistái a bányászok mellé állnak, az egyetlen gond, hogy a konzervatív nézeteket valló szakszervezet nem tud mit kezdeni a homoszexuálisok támogatásával. Az aktivisták ekkor közvetlenül a bányászokhoz fordulnak. Leutaznak egy walesi bányászfaluba, hogy személyesen adják át az adományaikat. A két közösség találkozása meglepő fordulatot eredményez.

Ha szereted a történelmi filmeket, nézd meg ezt az összeállításunkat is: