Jó kés kontra rossz kés – hogyan ismerheti fel a különbséget?

A legtöbben azt hinnék, hogy az olyan szimpla konyhai eszközök kiválasztása, mint például a kés, általában nem okoz meglepetéseket. Hisz van pengéje, van markolata, tehát biztosan vágni is lehet vele, és ennyi elég is.

Valójában azért ennél kicsivel bonyolultabb a helyzet, hisz aki tényleg olyan kést akar vásárolni, amelyet hosszú évekig tud majd problémamentesen használni, annak érdemes egy kicsit odafigyelnie és végigvennie az alábbi szempontokat, mielőtt bármelyik termék bekerül a kosarába.

A penge

Minden kés lelke az éles, precízen vágó penge. Ha ez nincs meg, akkor az eszköz használata máris szinte kínszenvedéssé válik. Hisz egy tompa kés nem vágja, hanem inkább csak nyúzza, széttrancsírozza, összenyomja az alapanyagokat. Ráadásul emiatt tulajdonképpen balesetveszélyesebbek is, mint éles társaik, hiszen egy életlen kést használva hamar türelmetlenek leszünk, és durvább, óvatlanabb mozdulatokkkal kezdünk el dolgozni, aminek hamar az ujjaink láthatják a kárát.

Ellenben egy minőségi kés pengéje olyan éles, hogy könnyed, laza mozdulatokkal is vághatunk vele, és szinte átsiklik az olyan puhább zöldségeken, mint például a paradicsom vagy az uborka. Az anyaghasználatot tekintve az acél tartozik az élvonalba, hiszen nem rozsdásodik és hosszan tartja az élét.

A Fiskars Hard Edge kések is acélpengével rendelkeznek, amit egy olyan speciális technológiával alakítottak ki, melynek köszönhetően négyszer hosszabb ideig tartják az élüket, mint normál társaik. Ráadásul keresgélni sem kell őket, hiszen megrendelhetőek a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

A markolat

Mindenkinek volt már dolga olyan késsel, amelynek az élességével ugyan nem volt gond, viszont borzalmas volt vele dolgozni, mert a fogása kényelmetlen volt, a nyél nem állt kézre, és rövid úton megfájdult tőle a csukló. Ezért a markolat szintén fontos szempont, amikor kést választunk.

Az optimális nyél belesimul a tenyérbe, kényelmes szögben tartja a csuklót, és ami ennél is fontosabb, hogy jól tapad. Hisz főzés közben elkerülhetetlen, hogy a kezünk nedves legyen, ha pedig még a kés markolata is csúszik, akkor nem tudjuk megfelelően irányítani az eszközt, és jobb esetben csak nehézkes lesz a vágás, rosszabb esetben pedig elvágjuk az ujjunkat. A minőségi kések alapvető jellemzője, hogy a markolatot még nedves kézzel is stabilan lehet tartani, ha pedig ujjvédővel is rendelkezik, az már csak hab a tortán.

Összeszerelési minőség

Hiába egy kényelmes fogású, borotvaéles kés, ha nincsenek megfelelően összeillesztve a darabok. Bár ma már a legtöbb késnél nincsenek látható csavarok, de ez nem jelenti azt, hogy az illesztés ne lenne tartós, hiszen technikailag sokkal fejlettebb eljárásokat alkalmaznak.

A lényeg, hogy optimális esetben a kés pengéjét nem lehet ide-oda mozgatni a nyélben, hanem stabilan illeszkedik, és még évek elteltével sem érezhető benne kilazulás.