Divat: Színek & színtanácsadás

Mielőtt találkoztam Tankó Judit (JuJu) stylisttal, bevallom, nem teljesen értettem, miről szól, és miért olyan hasznos a színtanácsadás. Hiszen azt gondoltam, az ember többé-kevésbé csak tisztában van azzal, milyen színek állnak jól neki.

Ettől függetlenül hajtott a kíváncsiság, és végül február elejére egyeztettünk időpontot. A kétórás foglalkozás kezdéseként JuJu röviden bemutatta az évszakelmélet alapjait, majd kitöltöttünk egy kérdőívet, hogy a külső megjelenésem alapján már akkor körvonalazódhasson, melyik színcsoportba tartozom. A munka java csak ezután kezdődött: hajamat fehér hajhálóval takarta el, elém fehér színű kendőt terített, és leültetett a természetes fényárban úszó tükör elé teljes, sminkmentes valómban.

Évszakelmélet: az 1920-as évekből eredő elmélet szerint a négy évszakot jelképező négy alapszín és azok 12 altípusa más és más karaktert hordoznak. A fényviszonyok és adott kontrasztok függvényében a meleg tónusú színek a tavasz és az ősz hangulatát idézik, a hideg színek a nyárhoz és a télhez köthetőek.

Miközben egyik színkendőt néztük a másik után, az sem zavart, hogy a telefonom valahol a kanapén pihent – persze karnyújtásnyira-, szinte a teljes tanácsadás alatt. Jól esett kicsit elszakadni a virtuális világtól, és üzenetek olvasgatása helyett csak magamra koncentrálni.

Nem tagadom, értek meglepetések. Például az a felismerés, hogy mekkora változást tud okozni egy-egy eltérő tónus. A számomra kedves színekről kiderült, hogy jobb lenne távol tartani magam tőlük (ilyen a fekete, amivel tele van a szekrényem), míg olyan árnyalatok bizonyultak nekem valónak (például a barna vagy a napsárga), melyeket korábban tudatosan elkerültem. Megtanultam továbbá, hogyan lelhetek rá a színek hozzám illő árnyalataira.

blank

A tanultakat a gyakorlatban is alkalmaztam azóta, és az új színek pozitív fogadtatásra találtak az ismerőseim körében. Hogy csak egy példát említsek, szinte mindenkinek volt egy kedves szava az új, napsárga pulcsimra. A fekete ruháim egy részének búcsút tudtam mondani, de érzem, hosszabb lesz ez az elengedési folyamat…Mióta meséltem az élményeiről a hozzám hasonlóan szőke, világos bőrtónusú húgomnak, ő is próbálja színesebbé tenni a ruhatárát.

blank

JuJutól jóval többet tanultam meg annál, hogy a tavaszi évszaktípusba tartozom, és a színtanácsadásban szerintem az a legjobb, hogy nem a bókok által leszel magabiztosabb, hanem a tudattól, hogy egy profi iránymutatásával, jól választottad meg, amit viselsz. Ráadásul tudatosabb vásárlóvá tesz.

Ha szívesen megtudnál többet arról, hogyan zajlik a folyamat, ajánlom JuJu blogját, ahol minden szükséges információt megtalálsz. Itt például pontokba szedve listázza, milyen problémákra jelent megoldást a tanácsadás. Hosszú a lista.

blank

A színek szerepéről egyébként más megvilágításban hamarosan megjelenő videónkban tudhatsz meg többet. Ne maradj le, kövesd Facebook-oldalunkat!