9 dolog, ami bizonyítottan boldoggá tesz

Mi a titka a pozitív gondolkodásnak? A TIME szerint sok múlik az örökölt géneken, de azért van jó néhány módszer, amivel boldogabb emberré válhatsz. Íme, közülük kilenc.

Hála

Hálát adni azokért az emberekért és dolgokért, akik és amik jelen vannak az életedben a leginkább elterjedt és bevált módja a boldogságérzet növelésének. Tudtad például, hogy a bronzérmet nyert sportolók sokkal elégedettebbek, mint azok, akik a második helyen végeztek? Hogy miért? Örülnek, hogy egyáltalán kaptak érmet.

Tényleg beválik például, ha lefekvés előtt leírsz három olyan dolgot – vagy csak gondolsz rájuk, – ami aznap boldoggá tett. Ugyanakkor ennek a fordítottja is igaz: ha a negatívumokra koncentrálsz, boldogtalan leszel.

Csináld azt, amiben a legjobb vagy

Erősségeid gyakorlása és továbbfejlesztése növeli a boldogságérzeted. Gondolj arra a személyre, aki lenni szeretnél és tegyél felé egy lépést minden nap!

Tölts minél több időt azokkal, akiket kedvelsz

A TIME szerint a boldog emberek olyan szociális lények, akik biztos kapcsolatokkal rendelkeznek.

Legtöbbször azt bánjuk meg, hogy nem töltünk elég időt szeretteinkkel. Oszd hát meg velük a napod legjobb történéseit és kérd meg őket, hogy tegyék ők is ugyanezt. Ne felejts el bókolni sem: ezzel nem csak mások önbizalmát növeled, de jó érzéssel tölt majd el, hogy boldoggá tettél valakit, még ha csak egy pillanat erejéig is.

Adj

Adni jobb, mint kapni. Az önkénteskedés például boldogabbá tesz, így tehát ez a legönzetlenebb módja az önzőségnek. Segíteni másoknak céljuk elérésében szintén örömet okoz.

Élvezd

Szánj időt az igazán jó dolgok kiélvezésére. Éld meg a pillanatot, ne hagyd, hogy gondolataid elkalandozzanak, légy jelen, vagy ha mindenképp időutaznál, emlékezz vissza boldog pillanatokra vagy gondolj valamire, ami izgalommal tölt el.

Teperj

Általában nem azt tesszük, amitől boldogok leszünk, hanem azt, ami nem jár nehézséggel. Tűzz ki ambiciózus célokat és küzdj értük!

A kanapén fekve, tévét nézve nem talál ránk a boldogság. Boldogabbak vagyunk, ha elfoglaltak vagyunk és a munkában amúgy is több izgalom vár ránk, mint otthon. A gondolkodás és a munka sok esetben legyőzi a negatív gondolatokat. A fejlődés stresszes lehet rövidtávon, de hosszútávon elégedettséghez vezet.

Légy optimista, akár áltasd is magad

Az optimizmus kulcsfontosságú. A pesszimizmus tompítja valamelyest a rossz hírek utáni csalódottság- és szomorúságérzetet, de egyszerűen nem éri meg.

A TIME szerint azok az emberek, akik pozitív illúziókba ringatják magukat párkapcsolatukkal kapcsolatban, elégedettebbek és kevesebb problémával küzdenek. Míg a túlzott önbizalom növeli a teljesítőképességet és a csapatmunka hatékonyságát, az önámítás pedig alacsonyabb stressz szinttel és magasabb fájdalomtűrő képességgel jár.

A boldog (és szerelmes) emberek például a valóságnál valamivel jobbnak látják partnerüket. Együtt lenni valakivel, aki jobbnak lát, mint amilyen valójában vagy, és akit jobbnak látsz, mint amilyen ő valójában: a tökéletes párkapcsolat titka. Sok ölelést és még több nevetéssel eltöltött percet mindenkinek!

Vissza az alapokhoz

Alvás és evés. Ha rossz a kedved, harapj valamit, mielőtt a világot hibáztatnád, vagy dőlj le egy órára, a lustálkodás ugyanis elűzi a negatív gondolatokat. Az alvás kulcsfontosságú, hiszen a reggeli hangulatod megpecsételi az egész napodat.

Gyakoriság az intenzitás felett

Ismétlődő apró örömökre van szükségünk, nem ritka, grandiózus pillanatokra. Mindennapjaink örömteli pillanatai azok, amik tartósan megnövelik boldogságérzetünket.

 

Cikkünk a TIME cikkének rövidített változata, az eredeti elérhető ITT.