A tér, mely a villamosoknak köszönheti létezését – Móricz Zsigmond körtér

Fortepan

A négyes metró építésekor megújult Móricz Zsigmond körtér a város egyik legforgalmasabb és legszebb csomópontja. Hiába halad át a téren percenként rengeteg busz és villamos (a föld alatt pedig metró), ez mit sem von le a tér szépségéből – sőt, a zötykölődő villamosok nélkül szinte el sem tudnánk képzelni a teret. Ez nem is véletlen, hiszen részben a villamosoknak köszönheti a Móricz, hogy Buda egyik legnépszerűbb helyévé vált.

Ma a Móricz Zsigmond körtérről elsőként minden bizonnyal a felújított Gomba épülete jut az eszünkbe, pedig a tér eredetileg csak a Szent Imre szobor körülötti területre korlátozódott le – pár méterrel a Gombától arrébb. A tömegközlekedés elterjedésével 1912-ben hurokvágányt építettek a térre, bő tíz évvel később pedig már egészen a Déli pályaudvarig közlekedtek a körtéren áthaladó villamosok, és még HÉV megállók is helyet kaptam a csomópontnál.

Később, az 1956-os forradalomban a Móricz Zsigmond körtér harctérré változott és jelentős károkat szenvedtek a teret körbeölelő épületek. A környék legutóbbi felújítását a négyes metrónak, pontosabban a Móricz körtéri metrómegállónak köszönheti, ugyanis a metróvonal építésekor újították fel a teret. Az egykor HÉV-végállomásaként működő Gombát csak ezután rehabilitálták. Az egykor kihalt épület ma egy BKK-központnak és kávézóknak ad helyet, és az újbudaiak közkedvelt találkozási helyszínévé vált.

1937 Új Nemzedék Napilap – Fortepan 1938 Kiss Ádám László – Fortepan 1940, Wikipédia 1942 Tehtube Fprtepan 1949 Magyar Rendőr Fortepan 1951 Magyar Rendőr Fortepan 1952 Magyar Rendőr Fortepan 1956 Nagy Gyula Fortepan 1956 Pesti Srác Fortepan 1956 Nagy Gyula Fortepan 1957 Székács András Fortepan 1960 Fortepan 1978 Fortepan 1978 Fortepan

Ha a Móricz Zsigmond körtér környékén járnál mutatjuk is a legjobb helyeket, ahova érdemes elmenned!