Egészségkalauz – mindent a modern étkezésről

Napjainkban már számos diétáról és egészséges életformákról olvashatunk, szinte már divatosnak számít, ha valaki sorra próbálja ki őket. Természetesen nem szabad megfeledkezni azokról sem, akiknek nincs választásuk, betegségek, intolerancia miatt muszáj tartaniuk valamilyen diétát. Most elmagyarázzuk az összes olyan szót, melyet gyakran hallani az egészséges táplálkozás kapcsán, de csak kevesen tudják, mit is jelentenek

.

Vegetáriánus vs. vegán: Mi a különbség?

A vegánizmus és vegetarianizmus között alapvető különbség, hogy a vegetáriánus emberek csak húst nem esznek, ezzel szemben a vegánok elhagynak az étrendjükből minden állati eredetű ételt, így a húst, a tejtermékeket, tojást, sőt, még a mézet is. Emellett nem viselnek bőrből, selyemből, szőrből vagy gyapjúból készült ruhadarabokat sem.

Általában három ok miatt válik valaki vegánná: egészségügyi, etikai, vagy környezetvédelmi okokból.

A vegetáriánusok között is tehetünk különbséget. Vannak, akik teljes mértékben elzárkóznak a húsevéstől, és vannak olyanok is, akik a halat nem zárják ki az étrendjükből.

Sokan úgy gondolják, hogy fehérjét kizárólag állati eredetű ételekből lehet bevinni a szervezetbe, ám ez téves elgondolás: növényekből is ugyanúgy hozzá lehet jutni, így a vegánok étrendje is lehet egészséges és kiegyensúlyozott. Számikra a legfontosabb fehérjeforrás a hüvelyesek, például a bab, melyből 100 gramm 23 gramm fehérjét tartalmaz. Növények közül a szójában, a tofuban, illetve a szejtánban, (búzahús) szintén magas a fehérjetartalom.

Glutén és glükóz: Mik is ezek pontosan?

A glutén elsősorban a búza, a rozs és az árpa magjaiban található fehérje, annak keményítőtartalmával együtt, tehát a lisztben, ezáltal a kenyérben, tésztában és mindenben ott lapul, ami ezekből készül. Egyre több ember szenved glutén-intoleranciában, más néven gluténérzékenységben, ezért a szervezetük rosszul reagál, ha glutén tartalmú ételt fogyasztanak, hányingerük, gyomorfájásuk lesz, így a fehérjét ki kell zárniuk étrendjükből.

A glükóz a sejtek legfőbb energiaforrása, a szőlőcukor, amit ha nem kap meg a szervezet, leblokkol. Ha azonban a vércukor a normális szint fölé emelkedik, vagy folyamatosan az egészséges szint felett van különböző okok miatt, az jelentheti, hogy a szervezetben glükóz feldolgozási zavar áll fenn, azaz diabetes.

Ezzel pótold a cukrot!

  • Xilit: gyümölcsökből, zöldségekből kinyert édesítő.
  • Stevia: a stevia nevű növényből készítik, jellegzetes ízzel rendelkezik.
  • Eritritol: szintén gyümölcsökből nyert természetes cukoralkohol, melyben nincs kalória, így a cukorbetegek mellett a fogyni kívánók is gyakran használják.

Mit jelentenek azok a bizonyos „E” betűk?

Szinte minden csomagolt és boltban vásárolt étel összetevőlistájában megtalálhatók az „E” betűk, amik mesterséges és nem mesterséges adalékanyagokat jelölnek. Fontos azonban tudni, hogy nem minden „E” betűs összetevő ártalmas a szervezetre.

E-számokkal jelölik a tartósító- és édesítőszereket, de találhatunk közöttük vitaminokat, antioxidánsokat, illetve növényi eredetű színezőanyagokat is. Ezektől javulhat az étel minősége, színük és állaguk esztétikusabbá válhat.

Sajnos sok olyan E-számmal jelölt adalékanyag is fellelhető az összetevőlistákon, amik valóban ártalmasak lehetnek a szervezet számára és jobb, ha elkerüljük őket.

Ezeket az „E” hozzávalókat 100-1520-ig számozzák. Színezőanyagokat 100-180-ig, tartósítószereket 200-298-ig, a savanyúságot szabályzó összetevőket és antioxidánsokat 300-385-ig, a nedvességet szabályozó anyagokat és térfogatnövelőket 400-586-ig, az ízfokozókat 620-650-ig, az édesítőket pedig 900-1520-ig jelölik.

szerző: Bán Georgina