Befana, az olasz mikulás

Pont egy hónapja járt nálunk a Mikulás, és valószínűleg a tőle kapott csomag tartalmát is régen megettük. Ha Olaszországban járnánk a mai napon, duplázhatnánk, ugyanis náluk ma érkezik a mikulás, vagyis az olasz megfelelője, a jóságos boszorkány, Befana.

Befana Jézus születése idején élt boszorkány, akitől a Messiás világra jötte előtt a pásztorok megkérdeztek, hogy velük tart-e megnézni a Kisjézust érkezését. Befana nemet mondott nekik, amit rémségesen megbánt, amikor este egy hatalmas, fényes csillag hirdette a Megváltó születését. Ekkor megpróbálta utolérni a pásztorokat, seprűre szállt, de még így sem érte el őket.

Krisztus születése után házról házra járt, mindenhol a kisdedet keresve. Hogy enyhítsen a lelkiismeretén, minden gyereknek ajándékot, elsősorban édességeket adott, csakúgy, mint „férfi kollégája”, a Mikulás.

Ellenben, Befana a rossz gyerekeknek nem virgácsot, hanem szenet ad, viszont az ajándékokat ő is a zoknikba rejti, ahogy a Mikulás is. Néhány olasz város azzal próbálja kivívni a Befana jóindulatát, hogy hatalmas zoknit varrnak, amit reményeik szerint a boszorkány teletöm édességekkel. Avenzában például egy 64 méteres zoknit készítettek a városlakók, hogy a banya mindenféle finomsággal megtölthesse.

Befana a jó gyerekeket gyakran egy különleges olasz édességgel lepi meg, mely egy narancsos-citromos ízű és csillag alakú sütemény. A jóságos boszorkányról Perzsiában, Normandiában, Oroszországban és Észak-Afrikában is megemlékeznek.