Kóstolj bele az őszbe!

A nyári szín- és íz kavalkád után csüggesztőnek hathat, hogy jön az ősz, amikor a zöldségek, gyümölcsök is kevésbé változatosak. Ilyenkor nehezebb egészségesen étkezni. Vagy mégsem?

Az őszi terményeket sokan kevésbé szeretik, pedig a céklát, a sütőtököt, az almát és egyéb őszi finomságokat változatosan fogyasztva ugyanúgy feltölthetjük szervezetünket vitaminokkal, mint nyáron a málnával, paradicsommal és a salátalevéllel. Ősszel érdemes a zöldségek mellé egyre több gabonafélét és hüvelyeseket is enni, vagy például feldobni a salátát egy kis dióval és egyéb, itthon is termő olajos maggal. Ráadásul minél jobban közelítünk a télhez, annál fontosabb, hogy helyi zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, amelyek – sok importált társukkal ellentétben – nem vesztik el tápanyagukat a szállítás során. Nem beszélve arról, hogy ezzel az egyszerű döntéssel még a környezetet is védheted!

A legközelebbi esős, hűvös napon hívd meg a barátaidat magadhoz egy otthon készített, őszi finomságokat felvonultató vacsira!

Hol kezdd?

Látogass ki egy termelői piacra! Ha hét közben nem fér bele az idődbe, próbáld ki a vasárnap is nyitva tartó Szimpla Háztáji Piacot. Itt kizárólag hazai termelőket találsz, akik közül sokan bio termékeket is árulnak. A Háztáji ráadásul nem csupán egy piac: bevásárlás közben kóstolhatsz, zenét hallgathatsz és meg is ebédelhetsz, ugyanis minden héten más civil szervezet főz a látogatóknak.

Mit keress?

Érdemes elkezdeni kísérletezni olyan szokatlan zöldségekkel is, mint például a csicsóka, a mángold, vagy az édesburgonya. Ezeket azért is érdemes piacon, közvetlenül a termelőtől venni, mert szívesen elmondják, mit érdemes készíteni belőlük.

Segít az internet

A Felelős Gasztrohős oldala mellett számos receptgyűjtő oldalon tudtok szezonalitásra keresni, például a Sülve-Főve Együtt blogon.

Ha valamelyik összetevő túl drága, vagy külföldről jön, érdemes utána olvasni, milyen hazai alapanyaggal lehet kiváltani. A Napi Táptudás blogon számos superfood-nak nevezett élelmiszer magyar párját megtalálhatjátok!

Téli nyers céklasaláta:


  • 3 sárga és 3 lila cékla (kapható pl. a Fehérvári úti vagy a Lehet piacon)
  • 1 fekete retek
  • 2 lilahagyma
  • 2 doboz napraforgó csíra
  • olaj, mustár, só, bors

A céklákat, retket és a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük a csírával, sózzuk, borsozzuk. Kb. 2 kanálnyi finom olajat (dió, mák, vagy ami éppen van otthon) összekeverünk ízlés szerinti mustárral, és hozzákeverjük a zöldségekhez.

Almás vagy körtés süti:


  • 0,5 kg liszt
  • 0,5 kg cukor
  • 1,5 ek fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd
  • nagy csipet só
  • 3 dl olaj
  • 4,5 dl tej
  • 4  tojás
  • 2 tk szódabikarbóna
  • plusz 1 ek fahéj
  • 1,5 kg alma vagy körte

Elkészítés:

A lisztet a cukorral, fűszerekkel és az olajjal összekeverjük, míg az állaga vizes homokéhoz nem fog hasonlítani. Ebből 2 kisebb marékkal félreteszünk egy tálba. A tejet a tojással és a szódabikarbónával elkeverjük, majd a nagyobb mennyiségű “vizes homokhoz” öntjük, elkeverjük (nem baj, ha nem teljesen csomómentes).

A masszát olajozott, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe öntjük, majd szétterítjük rajta a meghámozott felszeletelt almát/körtét.  A kisebb adag vizes homokhoz keverjük a plusz 1 ek fahéjat, és ezt a gyümölcs tetejére szórjuk.

180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.


További hasznos tippeket a gasztrohos.hu-n találsz.