Őszi randihelyek Budapesten és környékén

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de szerintünk az ősz legalább annyira romantikus évszak, mint a tavasz. Mivel lassan már az indiánnyárnak is végleg búcsút mondhatunk, ideje megnézni azokat a helyeket, melyek ősszel különösen hangulatosak, sőt, még randihelyszínül is tökéletesen megfelelnek. 

Vintage Garden

A Dob utcai Vintage Garden csak egy kőhajításnyira van a belvárosi bohémnegyed lüktető szívét jelentő Gozsdu udvartól, ám az ajtaján randipajtásunkkal betérve mintha egy teljesen másik világba tennénk be a lábunkat. Ez itt az igazi, giccslében pácolódott romantikusok otthona, ahol ideig-óráig mindenki egy rusztikus stílusú francia vidéki ház tulajdonosának érezheti magát. A közeli romkocsmák zaja sem hallatszik be, így levendula-illatú nyugalomban, szerelmesen félénk pillantások váltása közepette fogyaszthatjuk el az észak-itáliai és provence-i ízeket megidéző, kemencében sült kenyérlángosunkat. Ha a kinti hideg őszből érkezve még mindig nem melegedtünk át (és jövendőbeli párunkkal össze) egészen, akkor vessünk néhány pillantást a borlapra, és kérjünk egy-egy pohárral valamelyik kiváló magyar nedűből.

1071 Budapest, Dob utca 21Őszi randihelyek Budapesten és környékén: Vintage Garden

Marvelosa kávézó

Ez a családi vállalkozásként üzemeltetett tündéri étterem-kávézó a félig sétálóutcává alakított Lánchíd utcában helyezkedik el, félúton a várba felvezető sikló és a nemrég másodjára is átadott Várkert Bazár között. Látni- és tennivalókból tehát a környéken nincs hiány, ennek ellenére nem kell tartanunk attól, hogy a kis franciás ékszerdoboz mindig tömve lenne kitömött zsebű turistákkal: meglepően kellemes, otthoni nyugalom lengi be a hely légkörét. Az 1899-ben épült lakóház aljában működő Marvelosa egyszerre idézi meg egy párizsi kávézó és az Osztrák-Magyar Monarchia békebeli hangulatát, előbbit az enteriőrrel, utóbbit pedig a házias koszttal és családias atmoszférájával. Széles kávé, tea és sütemény választékból dőzsölhetünk kedvünkre.

Ideális terepe a Marvelosa tehát az érzéki élvezetek mellett a gasztronómia gyönyöreinek is hódoló randizóknak.

 1013 Budapest, Lánchíd utca 13.

Gül Baba türbéje

A Gül Baba türbéje a Rózsák atyjaként is nevezett harcos szerzetes 16. századi sírkápolnája, egyben az iszlám vallás legészakibb szent helye. Ennek ellenére a Rózsadomb egyik legszebb kilátójaként is funkcionáló zarándokhelyet nem csak muszlim olvasóinknak ajánljuk randihelyül, hanem mindenkinek, aki egyetért a cikk írójával abban, hogy egy üveg finom bor elfogyasztása az esti város fényei fölött, a rózsakert illatával eltelve, a Margit-híd és a Parlament premier plánjával előttünk, Buda török megszállásáról mesélve társunknak, az egyik leghatásosabb módja annak, hogy egyszerre állítsuk be magunkat romantikus és nagyon okos embernek, ezzel száz százalékra bebiztosítva a második randi esélyeit. Nagyon fontos, hogy a Gül Baba utcán át közelítsük meg a helyet, és ne a Mecset utcán sétáljunk fel. Ez utóbbi bár sokkal könnyebben letudható útvonal, sokkal kevésbé romantikus is, míg a Gül Baba utca egy falat szedett-vedett középkor, a maga minden bájával együtt.

1023 Budapest, Mecset utca 14

 

Szentendre

Szentendrét azoknak ajánljuk, akik nem akarnak Bécsig vagy Párizsig menni ahhoz, hogy egy romantikus napot eltöltsenek a szerelmükkel. Igaz, hogy nem Budapesten van, de a Batthyányi térről bő fél óra alatt ott vagyunk az annak idején szerb telepesek áldásos tevékenységének köszönhetően gyönyörűre sikerült Szentendrén, a HÉV megállóból pedig néhány perc séta után meg is érkeztünk a város barokkos központjába. A belváros főutcáját nemrég újították fel, a Szentendrére jellemző szűk sikátorok és egyéb mellékutcák pedig teljes macskaköves valójukban csábítják a felfedezésre szomjas, és egymás ajkaiért epekedő párokat. Ha idő közben valami kézzelfogható dologgal is csillapítanánk szomjunkat és éhségünket, ehhez rengeteg isteni hely áll rendelkezésünkre, például a Trattoria Cordinale. Az este leszálltával koronázzuk meg a szentendrei randevúnkat egy romantikus sétával a Duna-parton, ahonnan mesés látványt nyújtanak a dombtetőre épült templomok fölött tündöklő csillagok.

Őszi randihelyek Budapesten és környékén: Szentendre

 

Normafa

Normafa már Mátyás király óta várja télen-nyáron a kirándulni vágyókat és a természetszerető párokat, hogy a város lelket megbéklyózó súlyától megszabadulva, zavartalanul gyönyörködhessünk a minket körülvevő szépségekben, az ősszel ezernyi színben pompázó fakoronák látványában és vörösen izzó naplementékben. Ha kigyönyörködtük magunkat a tájban és egymásban, irány az Erzsébet-kilátó, amelyet akár az erdei ösvényen, akár a betonozott, de autóforgalmat soha nem látó autóúton keresztül is megközelíthetünk. Másszuk meg a város fölé tornyosuló építményt, és próbáljuk meg kiszúrni a Mátrát a távolból. Az sem utolsó szempont, hogy 527 méter magasan Kupidó lakhelye is közel van hozzánk, így tehát az esély is nagyobb, hogy nyilával telibe találjon minket.

A Normafa télen-nyáron várja a kirándulni, romantikázni vágyókat

 

Pastrami és környéke

A Pastramit a csodálatos szendvicseik, főételeik és a mennyei creme brulée-jük miatt szeretjük legjobban, na meg persze a  varázslatos környezetük is közel áll a szívünkhöz. A Pastrami fél kilométeres sugarában ugyanis találkozik az ókori Róma, a 19. századi Óbuda, és a 20. század első harmadának építészete és hangulata, egy olyan légkört teremtve, aminél az elköltött gyertyafényes vacsora után semmi nem képes az embert hatásosabban egy romantikus sétára hívogatni. A Kolosy téri piacig vezető díszköves, pajzán szökőkúttal ellátott sétány tele van rakva kényelmes padokkal, hogyha esetleg előtte megfáradtunk volna az időszámításunk utáni második évszázadban épített katonai amfiteátrum romjainak megmászásában.

1036 Budapest, Nagyszombat utca 1

blank

Bazilika panoráma kilátó

Kevesen tudják, de az Erzsébet téren terpeszkedő méregdrága Sziget Eye-tól csupán pár perc sétára egy sokkal szebb látványt kínáló kilátót is találni. A Bazilika kupoláját szegélyező panoráma terasz ugyanis igen barátságos áron, 400 forintért igénybe vehető, ezzel egy sokkal gazdaságosabb, egyúttal pedig a mennyországnak sokkal kedvesebb randi szpotot kínálva mindenkinek. Ha fontos számunkra az, hogy leendő párunk bírja a strapát, akkor teszteljük állóképességét azzal, hogy lift helyett a lépcsőt választjuk – fent majd pihenhetünk mindketten, hiszen a látvány, csakúgy mint a 364 lépcsőfok, lélegzetelállító. Ha leértünk, vessünk még egy pillantást a 96 méter magas épületre, majd üljünk be a Jack’s Burgerbe egy jól megérdemelt, zsírban tocsogó sajtburgerre.

1051 Budapest, Szent István tér 1

 

Budai Vár

A budai vár alatt nem csak a Királyi Palota épületét, hanem az egész negyedet kell érteni. Itt aztán egy egész napos randevút el lehet tölteni, a romantikus sikátorokban kéz-a-kézben andalogva, középkori és barokk épületek szomszédságában csókolózva, édes kis semmiségeket a másik fülébe suttogva. A Halászbástyából tökéletes látvány tárul elénk a városra, első közös szelfink színhelyéül is kiváló választás.Azt kevesen tudják, hogy a Bécsi kapu tetejére is fel lehet menni, ahonnan pedig a lankás Buda mutatja meg egy addig még sosem látott arcát. Ha a nagy kalandozásban megéheznénk, irány a 21  A Magyar Vendéglő.

Akár egy egész napos randevút el lehet tölteni a romantikus sikátorokban

 

Dunai hajóút és Kopaszi-gát

A végére jöjjön a romantikus randiötletek non-plus-ultrája, a randevúk csöpögős kliséje, a városnéző hajóút. A BKV hajók 750 forintos vonaljegyükkel olcsó és nagyon szép mozgó megoldást jelentenek a lusta légyottok hívei számára, hiszen komótos tempójuk bőven elég időt hagy az egymás élettörténetében való elmélyülésre (csak reménykedjünk benne, hogy a Dunában nem mélyülünk el), és a város látványának kiélvezésére is. A Kopaszi-gátnál aztán szálljunk le, kérjünk ki valamelyik vendéglátóipari egységből egy-egy pohár italt, heveredjünk le a fűbe egymást átölelve, és nyugodjunk meg: megtaláltuk az igazit.

1117 Budapest Kopaszi-gát