Zuhanj a csillagokkal – ma este!

Meteorraj közeleg – ha neked is egyből az Armageddon ugrott be, nyugi! A Leonidákból nem lesz tragédia. Győződj meg róla te magad, ma éjjel!

A Leonidák meteorraj évente néz be hozzánk, és megannyiszor varázslatos élményben részesít! Az égi jelenség ma lesz látható, amikor is hullócsillagok formájában, fényzáporban ázhatunk el egy meghitt helyen. Sokan A meteorrajok királyaként emlegetik a Leonidákat, mivel hazánkban ez a legelképesztőbb, szabad szemmel is felfedezhető mennyei banzáj. A Hold sem fog most bezavarni, nem úgy, mint tavaly, így a zavartalan élmény biztosított – tökéletes alkalom egy első randira!


De miről is van szó tulajdonképpen?


A raj szülő égitestje a az 55P/Tempel-Tuttle üstökös, amelynek a keringési ideje körülbelül 33 év – ez aztán a fényes krisztusi kor, mi? A Leonidák pedig nem mások, mint az üstökös körül szétszóródott törmelék – vagyis egy kicsit olyan, mintha egy sóderkupacot csodálnánk oly homályos tekintettel. Persze az űrben minden szebb. A Nap és a Jupiter gyakran tévútra küldik a rajt, így egy-egy felhő elcsatangol, és váratlan időközönként is megjelenhetnek – akik amúgy is a csillagok szerelmesei, erre már rég rájöttek. A meteorraj eddigi legnagyobb aktivitását ’99-ben és 2000-ben mérték, azóta kevesebb a hullócsillag – de sosem tudhatod, lehet, hogy pont most lesz az újabb kitörés!

Mit csinálj, hova menj?

Fogj egy meleg pokrócot, pár karton forró italt, egy jó barátot vagy szerelmet, és csücsüljetek ki egy lehetőleg kevésbé fényszennyezett területre. Budapest területén ajánlott a János- vagy a Svábhegy, ahová egy röpke autó- vagy buszút során, időben odaérhettek, hogy elkapjátok a csillag zuhatagot. Szombaton este beindul a bűbáj és állítólag vasárnap éjjel 3-kor tetőzik! Egy buliból hazafelé is megfigyelhetitek a jelenséget, de mégis érdemes ez egyszer tényleg időt szakítani a bambulásra és arra, hogy elmerüljetek abban a hatalmas valamiben, amit úgy hívunk: univerzum.Tetszett a cikk? Akkor csekkold az alábbiakat is!
Top 6 buli a hétvégére
Öt színházi előadás, amitől neked is jobb kedved lehet
Tudjuk, mit nézel a héten!