Valami véget ért – Viszlát, Anglia!

Tegnap szavaztak az angolok az EU-s tagságuk megtartásáról. Bár az adatokat még nem dolgozták fel 100 százalékosan, kijelenthető, a britek önszántukból  fognak repülni az Unióból.

Nagyon szorosnak ígérkezik a végső eredmény. Jelenlegi, 94%-os feldolgozottság mellet a szigetlakók 52%-a  voksolt kilépés mellett. Az előzetes felmérések szerint csak a fiatal, 18-30 éves korosztály körében voltak többségben az EU-pártiak, míg az idősebb, 40, de főképp 65 év felettiek hevesen támadták az Uniót. A vizsgálatok arra is kitértek, hogy mely korcsoportban volt a legnagyobb hajlandóság, hogy megostromolják a szavazófülkéket. Az eredmény szerint a 40 évnél idősebbek a legaktívabb szavazók, és úgy néz ki, nem is lőttek mellé ezzel a becslésükkel, ugyanis már tudjuk: valóban a kilépéspártiak győzedelmeskedtek.


A britek 43 évnyi szeretlek-gyűlöllek kapcsolat után mondtak búcsút az Európai Uniónak. A szavazás eredménye rengeteg kérdést vet fel, és nemcsak az Európai Unió működésének sikerességét illetően.

Az angol kormánynak újra kell gondolnia, hogyan is fognak alakulni az európai uniós tagállamokkal kötött gazdasági szerződések sorsa, kikkel és hogyan fog tud ezután közösen bizniszelni. Bár a szavazófülkék még alig hűltek ki a voksolók után, az angol sajtó máris új parlamenti választásokról, és a miniszterelnök, David Cameron leváltásáról ír. Utóbbi alapja az, hogy az EU-ellenes UKIP párt vezetője, John Farage távozásra szólította fel az EU-párti miniszterelnököt.

brexi1


Mindenkit érint

Félhetnek az angolok, ugyanis függetlenségi akciójuk olyan láncreakciót indíthat be, melyre nem is számítottak – és cseppet sem örülnének neki. A skótok már régóta tervezik az Angliától való függetlenedést. Legerősebben tavaly fogalmazták meg ezen igényüket, és lehetséges, hogy a tegnapi szavazás után ismét le akarnak majd szakadni mostohaszülőjükről, az angolokról. Sőt, az ír nacionalisták is egy egységes Írországról kezdtek újfent álmodozni, és a walesiek is mozgolódnak.

De az egész Európai Uniót meg fogja érinteni a változás szele, az angolok ugyanis tulajdonképpen azt üzenték a szavazás végeredményével, hogy az EU nem működőképes. Hogy mi jön ezután? Az euroszkeptikus hangok megerősödése, de az sem kizárt, hogy hamarosan más tagállam is az angolhoz hasonló referendum szavazást kiírását fogja kihirdetni.

Vajon melyik tagállam fogja elsőként azt gondolni, hogy jobb neki az EU nélkül?