Volt már úgy, hogy szomorú voltál és a hiányt valami finomsággal pótoltad? Vagy csak nagyon jókedvű voltál és a hangulatot szeretted volna fokozni? Nos, az osztriga mindkettőt tudja.
Nem hiába adták hírét szájhagyomány útján a középkortól kezdve, hogy vágyfokozó afrodiziákum – ez mára már amerikai tudósok által bizonyított tény. Nevét Aphrodité görög szerelem-istennőről kapta, aki a legenda szerint egy kagylón emelkedett ki a tenger habjai közül. Casanova is előszeretettel fogyasztotta napi szinten, hogy férfiasságának erejét ezzel tartsa fenn. Az osztriga telepek számos tenger, óceán partján természetes úton fejlődtek és alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a klímaváltozás ellenére is évezredeken át fenn tudtak maradni – egészen a nagy iparosodásig, amikor is számuk megcsappant a vízminőség változás miatt. Ma már szabályozott és felügyelt tenyészetekkel találkozni, hiszen az osztriga napjában akár száz liter vizet is átlélegezhet magán.
Miért is együnk most Magyarországon osztrigát? Egyrészt, mert ételkülönlegesség, másrészt mert nem mindennapi gasztronómiai élményben lehet részünk. Az InterContinental Budapest Corso Éttermében Gullner Gergő főszakács frissen a francia partokról érkező osztrigával kedveskedik vendégeinek. Az osztriga fogyasztásánál két dologra érdemes figyelni: a frissességre és az egyszerűségre. Az itt kínált osztriga fogások mindkettőt ötvözik. Csodás párosítás lehet brut pezsgővel.
Ne hagyd ki az év egyik legnagyszerűbb gasztro élményét!