Ünnepi fények Budapesten

Bár úgy érezzük karácsony előtt évről évre egyre kevesebb a hó, Budapest mégis képes a fehér csoda nélkül is teljes ünnepi pompában úszni. Megmutatjuk, melyek azok a helyek ahol a leginkább élvezheted az ünnepi hangulatot a fényben úszó fővárosban.

Andrássy út


A Világörökség részeként természetesen a város egyik ütőere is fényekben úszik. Az Andrássy út nem csak az autósok számára jelentős útvonal, hanem a gyalogosoknak is egy remek romantikus séta lehetőségét jelenti. Főleg télen! Az Andrássy útnak a hideg évszakban nem csak a lámpáit hanem a lekopaszodott fáit is fényfüzérek sokasága borítja, egészen a Deák tértől a Hősök teréig, ahonnan már csak néhány lépésre van tőlünk az esély egy esti korcsolyázásra a Városligeti tón.Persze az Andrássy úton végighaladva is bőven vár ránk program. Az Operánál minden évben igazi téli mesevirág vár mindekit, továbbhaladva pedig hamar belebotlunk a Liszt Ferenc téri karácsonyi vásárba. A mini téli fesztiválon jobb lesz feltankolni magunkat egy kis forralt borral, nehogy fázva járjuk végig a bódékat és falatozzunk a magyaros finomságokból.

petertakacs.devianart.com


Bár az Oktogon után már csak a kivilágított út vár ránk nemes villáival és az út végén díszelgő Hősök terével, a látvány olyannyira varázslatos, hogy könnyen más dimenzióban érezhetjük magunkat. Persze azért drukkolunk, hogy idén kis hó is ropogjon a lábunk alatt.

Karácsonyi villamos


2009-ben indították a  fényvillamost, mely Mikulástól Vízkeresztig közlekedik a 2-es és 19-es villamos vonalán, előbbin hétvégén és ünnepnapokon, utóbbin csak hétköznapokon. Kezdetekben csak a budai oldalon járt a 3500 méternyi füzérrel, és 39.200 darab leddel borított karácsonyi csoda, ám a nagy siker miatt végül Budára is áthelyezték. A karácsonyi villamos belül is ki van díszítve és normál díjak mellett használható. Karácsonykor a fényes csoda összekötve az előbb leírt gyönyörű közlekedési pályával – a pesti oldalon közlekedő 2-es villamos útvonalát 2007-ben a National Geographic a világ második legszebbjének választotta – nemes egyszerűséggel kihagyhatatlan.

Fénykép kredit: keptar.oszk.hu (Azso)


Fashion Street


Ha tetszik, ha nem a vásárlási láz napjainkban már a karácsony egy nem hogy kihagyhatatlan, de kötelező része. Akkor viszont miért ne járhatnánk a boltokat a lehető legszebb környezetben? A Budapesten legendássá vált Fashion Street, vagyis a Váci utca gyönyörű pompában várja a sétálni és shoppingolni vágyókat romantikus és meghitt fényeivel. Ráadásul kapcsolódik a Vörösmarty térhez is, ahol a főváros legnagyobb karácsonyi fesztiválját tartják. Itt beszerezhetjük a legszebb kézműves meglepetéseket, megkóstolhatjuk a legfűszeresebb és legforróbb magyaros ételeket és persze milyen karácsonyi fesztivál lenne egy karácsonyi fesztivál forralt bor nélkül?

Szent István Bazilika


A Bazilika előtti tér bodéi sem fognak senkinek csalódást okozni, aki akar enni egy jó kolbászt mustárral és ropogós kenyércsücsökkel, de aki kreatív – és egyedi! – kézműves karácsonyfadíszekre vagy otthoni dekorációkra vadászik sem fog üres kézzel hazatérni a Szent István térről. A Szent István Bazilika a CNN felmérése szerint egy azon helyek között, ahol a legtöbb kép készül, a fotózkodási kedv pedig valószínűleg hatványozódik is az ünnepekkor az óriási és elegáns karácsonyfának köszönhetően. Ezen felül érdemes figyelni a programokra is – évek óta különleges fényfestéssel értelmezik újjá Budapest egyik leghíresebb épületét, természetesen figyelve a karácsonyi motívumok megjelenésére is.