Újrarajzolnák Budapestet

A fővárosnak jelenleg 23 kerülete van, de az önkormányzat nem titkolt és régóta dédelgetett álma, hogy egységesebbé tegye Budapest közigazgatását.

Bár még nincs napirenden Budapest kerületeinek átrajzolása, a fideszes polgármesterek előszeretettel célozgatnak arra, hogy csökkenteni kéne a főváros közigazgatási egységeinek számát.

Például Kovács Péter, 14. kerületi polgármester szerint is, aki elmondta, hogy „vannak hangok”, amelyek amellett vannak, hogy újra kéne rajzolni Budapest közigazgatási térképét.  Az index értesülései szerint a férfi még levelet is írt ebben az ügyben Orbán Viktornak, de a kormányfő nem válaszolt rá.

Tarlós István úgy fogalmazott, hogy bár változó intenzitással, de régóta foglalkoznak a kérdéssel. Létezik többek között egy olyan terv is, mely 6-8 egységre osztaná a fővárost.


Mi a baj a 23 kerülettel?

Leginkább az, hogy nagyon megnehezíti Budapest összehangolt működését. A Széll Kálmán tér felújításához például egyszerre 3 kerülettel is egyeztetnie kellett a városvezetésnek, a nagykörút karácsonyi kivilágításáról pedig 6 kerületi önkormányzatnak kell döntenie – és nem meglepő módon, a közös nevezőt minden évben elég nehezen találják meg.

Forrás: index