Újjászületik a Millenáris

Mozgolódás van az elhanyagolt Millenáris Teátrum körül. A jelenleg hontalan Nemzeti Táncszínház fog a falai közé költözni, 2018 márciusában pedig már az első előadásokat is élvezhetjük.

A Nemzeti Táncszínház másfél évtizede jött alakult meg, ekkor a Budai Várban, a karmelita kolostor és templom épülete adott neki otthont. A miniszterelnökség ide költözése miatt azonban 2014-ben Táncszínháznak új otthont kellett találni. Az eredeti tervek szerint már 2015-ben a Millenáris Teátrumban működhetett volna az intézmény, ám anyagi okok miatt ez nem valósulhatott meg.

Az újratervezett Millenáris terveit Zoboki Gábor készítette, akinek a nevéhez fűződik többek között a MüPa is. Az átalakítások jövő év elején kezdődnek, és a mostani elképzelések szerint 2018 márciusára fejeződnek be. Az átalakítás becsült költsége 3,3 milliárdos forint, amely még nem foglalja magába a 608 milliós fény- és hangtechnikát.

Az egyik legjelentősebb változás az lesz, hogy a jelenlegi szabadtéri színpadot megszüntetik, helyére egy impozáns előcsarnok fog kerülni. A nagyterem még nagyobb lesz a mostaninál, 350-400 nézőt tud majd befogadni. A belső tereket úgy alakították ki, hogy minden felmerülő igényt kielégítsenek, és könnyen átalakíthatóak legyenek.

A tervező kifejtette, hogy a beruházás a környék életére is hatással lesz. Szeretne olyan éttermeket és kávézót kialakítani a Táncszínházban, ahová a környékbeliek is szívesen betérnek. Hozzátette, hogy az épület körüli park is meg fog újulni.

Forrás: index