Újabb sztárt veszítettünk el 2016-ban – Meghalt Carrie FisherÉletének 60. évében elhunyt Carrie Fisher, amerikai színésznő, az eredeti Star Wars trilógia Leia hercegnője.


A család szóvivője, Simon Halls közleményben jelentette be a színésznő halálhírét kedd reggel.

„Szomorúsággal tölt el minket a Billie Lourd által közölt hír, mely szerint szeretett édesanyja, Carrie Fisher ma reggel 8 óra 55 perckor jobb létre szenderült” – áll a közleményben. „Egy egész világ szerette – szörnyen fog hiányozni nekünk. Családunk szívből hálás a rajongók imáiért” – közölték Fisher szerettei.


A Star Wars-filmek Leia hercegnőjeként ismertté vált, 60 éves  színésznő egy Londonból Los Angelesbe tartó járaton kapott szívrohamot múlt péntek délután. A színésznőnek már a gépen  leállt a lélegzése, a repülőn utazó orvos és egy ápoló végzett rajta lélegeztetést és szívmasszázst – azóta egy Los-Angeles-i kórház intenzív osztályán kezelték.

Carrie Fisher Beverly Hillsben született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Nagyszülei apai ágon oroszországi zsidó bevándorlók voltak. A hetvenes években debütált színpadon, majd 1977-ben aratott sikert a filmvásznon, amikor a Csillagok háborúja című filmben először alakította Leia hercegnőt Mark Hamill és Harrison Ford oldalán, majd ugyanezt a szerepet eljátszotta a trilógia másik két részében. Ezek után több fontos szerepe volt még, játszott a többi között a Blues Brothers című filmben, továbbá Hannah és nővéreiben és a Harry és Sallyben. Tavaly Leia hercegnő szerepében ismét láthatták a nézők az űreposz hetedik részében.


Carrie Fisher nem csak színésznőként, de íróként is aktív  volt, összesen nyolc könyv szerzője volt. Utolsó, a The Princess Diarist című könyve november végén jelent meg, amelyben Carrie Fisher az 1977-es forgatást idézte fel. Fisher korábban nyíltan beszámolt drogfüggőségéről, valamint arról, hogy bipoláris zavarban és depresszióban szenved. Képeslapok a szakadékból című, részben saját életéből is merítő regényében ugyancsak írt problémáiról. A könyv alapján maga írta a forgatókönyvet is az azonos című filmhez, amit 1990-ben Mike Nichols rendezett Meryl Streep főszereplésével.

A Harvard Egyetem egy diákcsoportja idén  áprilisban a mentális betegségekben szenvedők érdekében végzett tevékenységéért életműdíjjal tüntette ki.

MTI