Tudományosan a másnaposság ellen

Bár a másnap az az állapot, amin már szinte mindenki átesett, mégis ez az az egyik betegség, amire máig nincs elfogadott kúra. Ám néhány megoldást már tudományosan is tudunk arra, hogyan tehetjük könnyebbé a másnapot.

Téves legendák


Sok másnaposság elleni csodamód nem hogy nem segít, hanem még ront is a másnapon. Kutyát ne gyógyítsunk szőrével – bár sokan gondolják, hogy egy reggeli sör csak eltereli figyelmünket szenvedéseinkről. Az újabb alkoholadag csak méginkább dehidratálja szervezetünket, ami így néhány óra múlva újra, még nagyobb vészriadót fog fújni.

Rengetegen esküsznek arra, hogy egy jó zsíros hamburger vagy lángos rendbeteszi a gyomrukat – hiszen az felszívja az alkoholt – de ez ismételten csak időszaki tűzoltás. A gyomrunk hosszú távon nem fog annak örülni, hogy az őrült harcok mellett még egy adag zsíros étellel is meg kell küzdenie.

De akkor mit együnk?


Ha tetszik, ha nem, valamit enni kell másnap, bármennyire is nem kívánja gyomrunk és bármennyiszer is jött Vuk. Ha nem akarjuk magunkat szilárd étellel kínozni, akkor együnk egy kis levest. Ha gyomrunk előzőleg kiparancsolta magából a felgyűlt alkoholt, egy jó csirke- vagy paradicsomlevesben megtalálható nátrium- és szódiumadag segít majd visszaállítani a testünk elektrolit szintjét a megfelelő fokra. Ráadásul nagy része folyadék, amire a leginkább szükségünk van.Ha úgy érezzük, hogy azért valamennyire szilárd étel is le tud csúszni, forrón ajánljuk a zabkását, ami nem csak a benne lévő B-vitamin, kálcium, magnézium és vas miatt lehet jó választás, de a zab neutralizálja szervezetünk savait és megemeli a vércukorszintünket is, plusz energiával felvértezve minket.

Ha gyomrunk egy picit ennél jobban van, jöhet egy kis gyümölcs. A természet kincseiben található fruktóz alapos boostot ad az alkohol toxinjainak feldolgozásában, közben pedig pótolja a görbe este során kisiklott vitaminokat és tápanyagokat. A legjobb választás a banán, kiemelkedő káliumszintje miatt, mellyel hatékonyan állítja vissza testünk elektrolit szintjét. A citrusféléket lehetőség szerint kerüljük.

Másnaposan az egyik legjobb választás minden háborgó gyomrú ember rémálma, a tojás. Másnaposan igazi kihívás akár megfőzni is, ráadásul sokan érzékeny gyomorral az illatával is nehezen küzdenek meg… De! A tojás tele van cisztein és taurin amoinsavakkal. Előbbi az alkohol teremtette acetaldehidot bontja le, ami a fejfájást okozza, utóbbi pedig a májadat ápolja, ami éppen emelt óraszámban gürizik.Mellé falatozzunk egy kis alacsony szénhidráttal bíró crackert is, ami önmagában is segíti megemelni alacsony vércukorszintünket. Ha megturbóznád a hatást, belefér egy kis méz is. A vércukrod emelkedése miatt viszont a nap további részében törekedj arra, hogy némi proteint is fogyassz!

És mit igyunk?


Ha lefekvés előtt leerőltetünk a torkunkon néhány deciliter vizet, másnap áldani fogjuk erőfeszítésünket, de ha netán ágyastól másznál be a ruhádba, és éppen nem az lenne a fő projekted, hogy hidratálj, legalább másnap próbálj minél több vizet fogyasztani.

Ám a víznél vannak jobb megoldások is. A kókusztej bár nem olcsó megoldás, de kellemes íze miatt gyorsabban fog csúszni, másrészt öt olyan elektrolit is van benne, ami vérrendszerünkben is kering. Hasznos választásnak bizonyulhatnak különböző sportitalok is.

Egy jó adag 100%-os gyümölcslé másnaposan is jó döntés, de nem mindegyik. Az alma és áfonyalevek tökéletes energia- és vitaminbombák, ám a narancslevek és egyéb citrusfélék könnyen irritálhatják gyomrunkat és savat is eredményeznek, még ha vitamin is van bennük.Hasonlóan ellentmondásos ital a kávé is: tágítja ereinket, aminek hála gyorsabb lehet szervezetünk munkája, viszont dehidratál is, ezzel akár erősítve fejfájásunkat. Viszont ha hozzá vagyunk szokva a reggel feketéhez, inkább ne mondjunk le róla. Ám egynél több bögre inkább ne csússzon le.

A végére pedig egy különleges recept az ásványianyag-lökethez. Vízben – esetleg teában –  oldj fel egy teáskanálnyi sót és cukrot, majd iszogasd meg. Borzasztó élmény lesz, de hasznos. És hát… így jár az, aki nem ismeri a mértéket…