A manapság oly’ trendi süteményt mindenki szereti. Ennek legfőbb oka talán az, hogy van belőle mindenféle: édes, sós, világos, sötét, mintás, szimpla, magvas vagy szirupos… Íme néhány recept, a kedvenceinkből!
Kezdjük az alapokkal, még pedig a legegyszerűbb muffin tészta elkészítésével, hiszen ez lesz az, amivel minden egyes receptet kezdened kell.
Muffin tészta
Hozzávalók:
15 dkg margarin
17 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Keverd habosra a margarint és a két fajta cukrot, majd add hozzá a tojásokat. A lisztet szitáld át a sütőporral, és keverd hozzá a masszához. Ezek után… semmi, kész!
Fahéjas-áfonyás-banános-csokidarabos muffin
Az alaptészta hozzávalóin kívül szükséged lesz még: 10dkg áfonyára, 1 teáskanál fahéjra, 1 tábla csokira és 2 banánra
Darabold fel a tábla csokit, a felét adagold bele a muffin formába, a másik felét pedig keverd bele a tésztába. Ezek után darabold fel a banánt is félkör darabokra, és helyezd a muffinok tetejére. Egy kis maradék tésztát csorgass a banánra, majd szórd meg áfonyával.
Jancsi és Juliska csemegéje
Ezeket szerezd még be: 10 dkg mandulaforgács, 5 dkg mazsola, 2-3 szelet reszelt csoki
Itt nincs más dolgod, mint az extra hozzávalókat jól elkeverni a muffin tésztával. Ha túl sűrű lenne a massza, adj hozzá egy kis tejet! Ha pedig igazi különlegességet szeretnél, a mazsola helyett kipróbálhatod aszalt szilvával vagy sárgabarackkal!
Csirkemájjal töltött muffin
Itt kivételesen nem az alaptésztával kezdesz, hanem a töltelékkel, amihez a következőkre lesz szükséged:
2 db csirkemáj
kis fej vöröshagyma
fél zsemle
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors, petrezselyemzöld
kevés olaj
A hagymát vágd apró kockákra. A májat egy éles, recés késsel kapard el, hogy egy sűrű masszát kapj belőle. Pici olajon főzd össze a masszát a hagymával, közben fűszerezd. Ha egy kicsit kihűlt, hozzáadhatod a tojást, az előzőleg beáztatott és szétnyomkodott zsemlét, illetve a zsemlemorzsát. Egy külön tálban készítsd el a muffin tésztát, kicsit több sóval, kevesebb cukorral, mint szoktad, és egy kevés tejjel. A muffin formákba egy evőkanál tészta kerüljön, egy kis kanál töltelék, és még egy kanál tészta. Irány a sütő!