Október 31-én az Egyesült Államokban a sütőtök faragásról, a kukorica labirintusokról, egymás ijesztgetéséről szól.
Az ünnepi lakomák sztárvendégei a sütőtökös ételek, hiszen a tök belseje számtalan módon felhasználható. Ha te is szeretnél töklámpást készíteni, íme a Felelős Gasztrohős néhány ötlete, hogy mit kezdj a kikotort részekkel!
Tökmag, házilag:
A sütőtök közepéből egy kanállal kapard ki a magokat. Áztasd be sós vízben néhány órára, vagy forrald pár percig – így könnyebben lejön majd a magokhoz tapadó sütőtök hús. Tisztítás után szűrd és szárítsd meg a magokat, és egy tálban keverd össze egy kis olajjal és sóval. Terítsd egy rétegben sütőpapírra, és 200 fokon süsd 15-21 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a magok.
Sütőtökös pite:
Hozzávalók (tésztához):
- 130 g liszt
- ½ tk só
- 1 tk cukor
- 110 g vaj
- 4 evőkanál tejföl (körülbelül 50 gr.)
Hozzávalók (töltelékhez):
- 2 tojás, plusz egy harmadik tojás sárgája
- 1/2 bögre barnacukor
- 1/3 bögre fehércukor
- 1/2 tk só
- 2 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk őrölt szegfűszer
- 1/4 tk őrölt kardamom (elhagyható)
- 1 közepes sütőtök belseje, megsütve
- 1 1/2 bögre tejszín
- 1 pitetészta
- Kezdd a tésztával! A vajat kisebb darabokra vágd fel, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten pár perc alatt megpuhuljon. Közben egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót és cukrot.
- Add a vajat a lisztes keverékhez, és lassan dolgozd el a kezeddel, amíg egy nagyjából homogén masszát kapsz. Ezután add a tejfölt a tésztához, és egy villa segítségével vegyítsd bele a masszádba.
- Formázz gömböt a tésztából, és szórd meg a tetejét liszttel. Takard le fóliával, és egy órára tedd a hűtőbe pihenni. 5-10 perccel azelőtt vedd ki a sütőből, hogy szükséged lenne rá, hogy legyen ideje felmelegedni.
- Lisztezett felületen nyújts ki a tésztát egyenletes vastagságúra, és tedd a sütőformába.
- A sütőtököket mosd meg és vágd fel 4-6 kb. egyenlő nagyságú darabra. 200 fokos sütőben süsd kb. 40 percig, vagy amíg jól meg nem puhul. (Még jobb lesz, ha egy kis vizet is teszel a tök mellé egy hőálló edénykében.) Mikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd egy kanállal válaszd le a héját. (Ha a töklámpáshoz kikapart sütőtököt használod, ez a lépés persze kimarad.)
- A felvert tojásokat a cukorral, sóval, fűszerekkel keverd össze.
- Add ehhez a sütőtök pürédet, majd keverd bele a tejszínt.
- Öntsd a keveréket a tésztába. Süsd 220 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és süsd még 45-55 percig. Akkor jó, amikor a beleszúrt késre már nem ragad rá semmi. (A sütés közben félúton betakarhatod a tészta kilátszó rézét alumínium fóliával, hogy ne égjen meg.)
Pumpkin spice, vagyis a sütőtökhöz illő fűszerkeverék
Készítsd el ez a keveréket, hogy egész télen visszahívhasd a Halloween emlékét! A fűszer mixet használhatod sütőtökös sütikben, vagy készíthetsz vele sütőtökös lattét.
Összetevők:
- 4 evőkanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg/szegfűbors (vagy a kettő keveréke)
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, és jól záródó üvegben tárold.
HU! Halloween elmúltával ne a szemetesbe dobd a töklámpásod! Keress egy közösségi komposzt pontot, és hagyd, hogy mágikus úton földdé változzon.
Még több ügyes gasztrofogással a Felelős Gasztrohős honlapján, a gasztrohos.hu-n találkozhatsz.