Tiszta horror! Az ÖT legjobb kísértetfotó

Sokan alapvetően nem hisznek se a kísértethistóriákban, sem a kísértetekben, valaki szerint pedig bár vannak körülöttük itt maradt lelkek, ezeket nem lehet megörökíteni. Néhány fotósnak véletlenül mégis sikerült, de volt, aki direkte kereste objektívjával a szellemeket. Hogy hihetünk-e a szemünknek és a készítőknek, teljesen a mi döntésünk – mindenesetre néhány kísérősztori már magában megér egy borzongást!Fejek a hullámokban

A híressé vált felvétel 1924-ben készült és már születésekor annyian gyanakodtak hamisságában, hogy hivatalos vizsgálatnak vettették alá, hogy megtudják, nem manipulálták-e a fotókat. A vizsgálat szerint viszont szó sincs erről. Megrázó, de ez a kettő, óriási fehér nyíl valóban ott sodródott a levegőben!

Viccet félretéve, a korabeli vizsgálatok szerint senki nem másolta oda a fejeket semmilyen technikával, az 1924-es kiadású Adobe Photoshop pedig még amúgy sem lett volna képes ilyen maszek trükkökre. Az S.S. Watertown mellett úszó két fej a hajón szolgáló matrózok szerint többször is feltűnt, és persze nem voltak gazda nélküliek. Állítólag annak a két férfinek az arcára hasonlítottak, akik egy olajtartály tisztításakor haltak meg nem is olyan sokkal korábban.

A két fehér nyíl rejtélye


Kísértet a szellemboltban

Állítólag ez az a kísértetfotó, ami aztán biztosan nem hamis. Az 1978-as felvétel készültekor rengetegen voltak jelen, a kép pedig fokozottan ellenőrzött körülmények között készült el a kaliforniai Toys-R-Us boltban, mely a játékok és magukat földhöz vágó gyerekek mellett a paranormális jelenségekről is híres. Éppen ezt próbálta megörökíteni a That’s Incredible! című tv-show, és micsoda orbitális meglepetés, sikerült is. A felvétel infravörös fényekkel készült vak sötétben, a rengeteg lány a háttérben álló férfi pedig állítólag nem volt a teremben, legalábbis szabad szemmel nem látta senki mert sötét volt. Több szemöldökösszehúzásra és kevesebb szarkazmusra ad okot az, hogy pont a szellem szemszögéből is készült mozgófelvétel, melyen szintén nem látható emberünk, holott pont takarnia kellene a felvételeket.

És hogy ki lehet alanyunk? A mondák szerint egy 1869-ben meghalt férfi, aki a közeli boltban lelte halálát úgy, hogy véletlen magába állított egy fejszét. Easy mistake!

Kezdődik a sales a Toys-R-US-ban!


Gyógyító szelleme a pubbá lett templomban

Nincs is jobb mulatság egy családi nyaraláson, mint hogy megnézzük a város templomait és fotókat készítsünk az asszonyról. 1975-ben így gondolta Peter Berthelot is, aki szívesen fotózta csinos asszonykáját még imádkozás közben. Az izgalmas kirándulás izgalmas fotói nemsokára előkerültek a minden bizonnyal izgalmas baráti összejövetelen, ahol a vendégsereg furcsa dolgot fedezett fel a képen. Egyszerre kiáltottak fel, hogy „Mary, hát milyen borzasztó a tartásod, ülj már rendesen!”. Egy sugárzó, fehér alakot, aki a nő mögött ül. Mivel a család egyik tagja sem emlékezett senkire, aki akkor a templomban világító fehér ruhát viselt és még Lady Gaga sem élt, egy év múlva visszatértek az amúgy első blikkre gyönyörűnek tűnő templomba, hogy megkérdezzék a papot, ugyan ő látott-e tavaly a papucsos asszony mögött egy másik hölgyet, aki mellesleg világított – a pap pedig meglepő választ adott.

Elmondása szerint ugyanis létezik egy legenda a templommal kapcsolatban – a mende-mondák szerint egy női szellem él benne, amit 1830-ban egy férfi meg is próbált előidézni, felkérve a holt lelket, hogy jelenjen meg éjfélkor a háztetőn,  hogy megcsókolja. A huncut kalandort végül a templom tetején találták meg, sokkos állapotban, azt hajtogatva, hogy látta a kísértetet.

A férfi nemsokára meghalt, a templom pedig ma már pubként üzemel.

A szellem gyógyító hírében állt és a feltevések szerint azért is ült Mrs. Berthelot mellé, mert az a látogatáskor antibiotikumot szedett és láza volt.

Ruhatár – templomi pad – fikusz – gerincferdülés – szellem kompozíció


A temető szelleme

A legtöbb temetői kísértetfotó állandóan sötétben készül és mindenki elvárja tőlünk, hogy a szerencsétlenül odatévedt, éppen párját kereső szentjánosbogár fényéről azt higgyük, hogy az egy kétszáz évvel ezelőtt ciánnal mérgezett hősszerelmes gazdag lány bosszúéhes szelleme. Nos, ez nem ilyen fotó. Nem azért, mert a képen látható hölgy annyira unottan ül a padon, hogy bosszúállónak még a Holdról sem látnánk, hanem azért, mert egy professzionális fotós készítette, méghozzá – dobpörgés – nappal.

A képet a Kísértetkutató Egyesület (!) készítette 1991 augusztus 10-én, miután különleges dolgokat hallottak a temetőről, amik többek voltak, mint nyugtalanítóak. Ezek után pedig tiszta jószívűségből és kollegialitásból oda is küldték Mari Huffot, aki a helyszínen erős elektormágneses hullámokat mért, így készített egy gyorsított monokróm filmet, amin meg is jelent az elektromágneses asszony, régi korokat idéző gyászruhában, egy sírkövön ülve, ami azért eléggé illetlen dolog. Állítólag ha közelebbről nézzük a fotót, rájöhetünk, hogy a nő lábai hiányoznak.

Ezért ül?

Mari néni máig piknik kosárral jár a temetőbe, állítása szerint túl sok az ismerős már


Fél szellem a mezőn

1996-ban Ike Clanton égető szükségét érezte annak,  hogy beöltözzön cowboynak és egy rettentően erőltetett pózba vágva készíttessen magáról egy fotót haverjával, akivel utána biztos cseréltek, mert a cowboy-kalap buli. Miután átnézték a jobbnál jobb képeket, melyeken a mai Instagram-világban Ike már biztosan csücsörítene is és ellátná olyan hashtagekkel, mint #cowboy #hat #funny #mustache és #badboy, Claton érdekes dologra lett figyelmes. Hogy ez a fotó nagyon kínos. Hogy a háttérben egy másik férfi is áll a fűben.

Ha eddig nem jöttünk volna rá, eláruljuk: a férfi jelenléte azért volt furcsa, mivel a fotó sajnálatos készítésekor senki sem volt a környéken – végülis csak egy több négyzetméternyi rétről beszélünk, teljesen esélytelen bárki felbukkanása – ami viszont valóban gyanús, hogy a képet vizsgáló szakértők szerint lehetetlen, hogy az alakot áb nélkül fotózzák le. Láb márpedig sehol!

Rossz photoshop?

Vagy kísértet?

Jeff, ez jó lesz profilképnek, nagyon vagány!

Ha még nem borzongtál eleget, ajánljuk egészséggel a Tiszta Horror! többi cikkjét is – így például kétrészes (1. és 2.) sorozatunkat a legikonikusabb horroralakokról, illetve azokról az állatokról akikkel nem szívesen találkoznál. De a bővülő horrorisztikus gyűjteményt ide kattintva együtt is megnézheted!