Tim Burton 5 legjobb filmje

Új filmmel jelentkezett Tim Burton, az egyedi stílusáról elhíresült rendező. Összegyűjtöttük pályája eddigi legjobb alkotásait.

A sötét,gót stílusáról elhíresült 58 éves rendező, Tim Burton a filmszakma igazi öreg gitárosa. Csütörtökön került a magyar mozikba a legutóbbi filmje, a  Vándorsólyom kisasszony. Válogatásunkban azt az 5 filmjét mutatjuk be, melyek  legnagyobb hatással voltak ránk, a kritikusokra és a nézőkre is.


5. Halott menyasszony

Véletlenül is el lehet venni venni egy nőt. A Halott menyasszonyban legalábbis megtörténik. Tim Burton nemcsak hús-vér színészek társaságában érzi jól magát, de akad néhány animációs film is, mely az ő nevéhez köthető, és szeretjük őket. Ebbe a listába illeszkedik bele a  Frankenweenie is, mely egy szerethető, ámde csúnyácska kutyáról szól. Bár a Halott menyasszony Burton korábbi alkotása, úgy gondoljuk, itt mégis jobban megtalálta a nézők számításait és az elsőtől az utolsó percig leköti a nézőket.


4. Charlie és a csokigyár

Burton ezúttal biztosra ment: Roald Dahl népszerű gyerekkönyvét dolgozta fel, kedvenc színészpárosával, azaz Johnny Deppel és Helena Bonham Carterral karöltve. A filmet legfőképpen azért imádjuk, mert  sikerült elvarázsolniuk a rejtélyes Charlie titokzatos csokigyárával. Az egyetlen gond csak az,hogy nem tudjuk anélkül végignézni a filmet, hogy ne ennénk meg közben illetlen mennyiségű csokit.


3. Sweneey Todd

Igen, igen, megint Jhonny Deppbe és Helena Bonham Carterba botlunk a filmben, de ezzel talán semmi gond sincs, hiszen mindketten remek színészek. Ebben a filmben azért már jócskán van vér és morbid jelenet, sőt, rengeteg zenés betét is. Ennél a történetnél is minden a helyére került Burton kezei által: jó sztori, jó színészek, jó hangulat, ennyi kell egy tökéletes filmhez.


2. Ollókezű Edward

26 éves a történet, mégsem fakult meg az emlékezetünkben (persze csak ha elég öreg vagy ahhoz, hogy gyerekfejjel is találkotál a filmmel). A groteszk, vagy finomabban fogalmazva nem mindennapi külső mögött olykor érző szív lakozik. Edward, az ollókezű fiú ijesztő külseje aranyszívet takar. Természetesen itt is többről van szó, mint egy egyszerű romantikus filmről. Burtonnek sikerült belecsempésznie az egyedi stílusát a jelenetekbe,amiért a filmet Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.


1. Mindörökké Batman

Néha még Tim Burton is új vizekre evez, és megpróbálja maga mögött hagyni sötét stílusát. Egy ilyen próbálkozása alkalmával született meg a Mindörökké Batman, ami nemcsak azért érdemelte ki listánk első helyét, mert imádjuk Batmant, hanem azért is rengeteg sztárt sorakoztat fel a film: Val Kilmer, Nicole Kidman, Jim Carrey és Tommy Lee Jones is tiszteletét teszi a filmben. Bár pár jó néhány Batman filmet megéltük az 1995-ös alkotás óta, nálunk mindig is ez marad az etalon!