Tervekről, megvalósult ötletekről, attitűdről – Ifj. Figula Mihállyal beszélgettünk

Mi a pincészet fő profilja, mely borokat tartja igazán a magáénak?

 

A Figula nevet anno a reduktív, könnyű fehérbor szinonimájaként aposztrofálták. Ez sokszor nyűg a pincészeten. Ezzel a műfajjal nagy borászatoknak kellene foglalkozni, de mivel nagyüzemi szinten senki sem produkál üde borokat, egyelőre kénytelenek vagyunk mi kielégíteni az ilyen típusú nedűk iránti igényt. Manapság túl könnyen dobálóznak az olyan szavakkal, mint terroir, kézműves, biodinamikus. Mi nem szeretnénk címkéket magunkra ragasztani. Számunkra első a táj, amelyben élünk és dolgozunk, második a szőlőfajta. Igaz, széles a szortiment, idővel jó volna szűkíteni rajta, mert ez is egy lépés a termőtáji adottságok kommunikálása felé. Jelenleg30 hektár12 dűlőjének 11 szőlőfajtájával foglalkozunk. Az biztos, hogy az olaszrizlingnek vezető szerepet szánunk dűlős fajtaborként és a cuvée-kben is. A dűlőszelektált tételek amúgy hagyományosan fahordóban, saját élesztővel erjednek, majd érnek. Talán kevesen tudják, hogy a Figula cuvée-k nem bor-, hanem szőlőházasítások. Hagyomány errefelé, régen a vegyes telepítésű ültetvények gyümölcsét egybeszüretelték, együtt dolgozták föl. Persze olyan fajtákat telepítettek egybe, melyek ugyanabban az időben értek meg. A szőlőházasítás lényege, hogy autentikusan közvetíti a terroirt. A szőlőházasítás nagy erénye, hogy utána nem kell benne keresgélni a fajtákat. Amikor kész borokat házasítunk össze, valamelyik fajta mindig a másik fölé nő. A dűlőszelektált nagy borok mindig is így készültek a birtokon. Fajélesztő nélkül, spontán erjedtek.

 

 

Miként épül fel a Figula – szőlőbirtok? Mit kínál a látogatóknak?

 

Nemrég új, tájba illő épülettel bővült a birtokközpont. Külön pincét emeltünk a vörösbornak, mely fölé két szinten kóstolótermek találhatók. Harmincfős terek alul-felül, hidegkonyhai előkészítővel. A számok tükrében válik érthetővé, miért is volt szükség erre: tavaly közel tizenötezer látogató fordult meg a birtokon. Van tehát mire alapozni, a szakmai összejövetelekről nem is beszélve. Amúgy Jásdi Istvánnal és a Balaton Borgalériával közös a projekt. A pinceesztétika, akárcsak az épület egésze, a hagyományokra bazíroz. A Balatonfelvidék építészetének stíluselemei köszönnek vissza az almádi vörös kőből emelt vesefalon, vagy az ajtók napsugaras mintázatában. Százötven darab trustos hordóban érlelődnek a vörösborok. A bérelt kékszőlő területek egy része Tihanyban található, a Cserhegy-, és a Farkasverem-dűlőben. A vékony termőréteg alatt andezit tufa, hamus üledék. Balatonszőlősön és Pécselyen van kékszőlőik másik része. Egy mondat erejéig visszatérve a vörösre: érdekes, de a környék vörösboros múltjával senki sem foglalkozik. Pedig a Figula-vörösök azt mutatják, hogy a táj ebben a műfajban is képes egyediséget felmutatni. A fa nem játszik, nincsenek benne barrikos túlzások. Tölgyíz, füst, csoki, pörkölési aromák, nem lekváros, nem is aszalt gyümölcsös. A 2009-es Tihanyi Merlot és Cabernet Franc szinte testvérek. A merlot kerekebbnek tűnik, gyorsabban érik, teljesen kész van. A franc már jól iható, de még van hova fejlődnie. Két tartálymintát is kóstolunk a balatonszőlősi Öreghegyről. Út szeli ketté a dűlőt, egyik az út alatti, másik az útfölötti terület termése. Az első könnyebb, gyümölcsösebb, utóbbi tömör, félelmetesen mély ízekkel. Közös bennük az elegancia és a vörösbort oly izgalmassá varázsoló ásványiság.

 

Mi a pincészet filozófiája?

 

Kizárólag zöld szerekkel dolgozunk, a természetességre törekvés számomra életfilozófia, az apai örökség része. Aputól tanultam mindent. Sokszor kapacitált, menjek külföldre tapasztalatot szerezni, de erre mindig azt válaszoltam, mit tanulhatok én Burgundiában a Balatonfüred-Csopaki borvidékről? Számomra minden idő, amit nem a borvidéken töltök, időpocsékolás.

 

 


Figula Pincészet Kft.
Levelezési cím: H-8230 Balatonfüred, Siske u. 44.
Pincészet: H-8230 Balatonfüred, Meleghegy
Fax: +36 87 343 557, +36 87 481 661
Mobil: +36 30 662 4332, +36 30 359 5451
E-mail: figula@figula.hu

Web: www.figula.hu