Terítéken a bor

Kevesen tudják, hogy milyen ételhez milyen bor passzol. Na, nekik segítünk most.

Több száz évvel ezelőtt az emberek csak a közelükben készített borokból tudtak választani, de ma, hála az istennek és a globalizációnak, már borok százai közül válogathatunk a szupermarketekben. De mit érdemes levennünk a polcról, ha nem egy esti haveros borozáshoz, hanem a vacsora kiegészítőjeként szeretnék elfogyasztani?


A profik 3 fő kategóriája

Illjen az ételhez!

Sokan úgy gondolják, az étel és a bor színének harmóniában kell lenniük egymással. Így a vörös húsokhoz (például a marhához) vörösbor dukál, míg a csirkehúshoz válasszunk fehéret. Könnyed ételekhez, salátákhoz friss, üde bort válasszuk, a zsírosabb, nehezebb fogásokat pedig testesebb borokkal öblítsük le.


Egészítse ki az étel ízvilágát!

A bor savassága és cukortartalma kiegészítheti az étel ízeit, viszont ha rosszul párosítjuk őket, az ital ízvilága elterelheti a figyelmet a fogásokról. Ilyenkor ne a hús ízéhez igazítsuk a bort, sokkal inkább a szószokéhoz, öntetetekéhez, mivel ezek íze meghatározóbb lehet. Ha egy halat tejszínes-fűszeres öntettel tálalnak, nyugodtan válasszunk hozzá egy testesebb vörösbort.


Álljon kontrasztba az étel ízével!

Fűrszeres ételekhez például az édes borok is jól passzolnak, mivel kellemesen kiegészítik egymást, a bor pedig hangsúlyozza az étel ízeit.


Még pár hasznos tipp!

  • Az előételekhez száraz fehérbort ajánlunk, vagy ha ütősebbre vágysz, pálinkával vagy vermouttal koccints
  • A zöldséges levesek fehér, a húsos levesekhez (mint például a gulyás) vörös bort fogyassz. A Tokaji Furmint vagy a Kadarka nyerő választás lehet. Gyümölcslevesek esetében édes vagy félédes fehérborokat javaslunk.
  • Csirkéhez és halakoz általában a fehér bor passzol. A Chardonnay a grillezet húsok öreg barátja, a tenger gyümölcseihez vagy sült csirkéhez Cabernet Sauvignont párosítsunk.


  • Vadhúsokhoz fűszeresebb bor illik, mint például a Shiraz, a fűszeres fogásokhoz pedig édeskésebb íz áll közel, mint például a Riesling


  • Az édességekhez természetesen édes bort ajánlunk, de fontos, hogy a bor ne legyen édesebb a zárófogásnál. A habzóbornál ideális választás aligha akad.