Téli kertek Budapesten

Budapesten télen sem áll meg az élet. A partijárók a világért se mondanának le kedvenc szabadtéri szórakozóhelyeikről – a romkocsmárosok többsége pedig jó üzleti érzékről téve tanúbizonyságot, idejében téliesíttette az általa futtatott kerthelyiségeket. Cikksorozatunk első részében négy „télikertet” mutatjuk be a legjobbak közül.

Szimpla Kert

A Szimpla Kert Budapest egyik legelső és legpatinásabb romkocsmája. Műfajteremtő hely, amely mára valódi „márkanévvé” vált a budapestiek és az idelátogató külföldi fiatalok körében. A Szimpla első inkarnációja, a ma is vígan üzemelő Szimpla kávézó 2001-ben nyitott a Kertész utcában, az első Szimpla Kert pedig 2002 májusában debütált; tulajdonosai néhány éve Berlinben is megnyitották első romkocsmájukat. A „bölcsészféle fiatalok” által nyitott Szimpla Kert keresetlen stílusának és a rétegkultúrák iránti nyitottságának köszönhetően pillanatok alatt a város egyik legnépszerűbb klubjává vált. „Budapest urbánus kultúrájában új fejezetet nyitott az első, Kazinczy utcai Szimpla Kert” – írta róluk a Magyar Narancs. Ráadásul az elsők között téliesítették, minek köszönhetően januárban épp úgy zsúfolásig megtelik vendégekkel, mint a meleg augusztusi éjszakákon.

Kapcsolódó ajánlónk: http://www.funzine.hu/venues/szimpla-kert/

 

Ellátó Kert

A Klauzál téri Ellátó évek óta a javíthatatlan éjszakázók egyik kedvenc szórakozóhelye. Előbb vagy utóbb mindenki ellátogat ide: a székesfővárosi művészlelkek jelentős része itt kezdi és itt is fejezi be a szórakozást. Az Ellátó kellemesen egyedi atmoszférájának és a remek kiszolgálásnak köszönhetően a Szimplához hasonlóan „intézménnyé” vált az évek során, ezt az egyediséget próbálták átmenteni a néhány évvel ezelőtt nyitott Kazinczy utcai kertbe is. Meglehetős sikerrel; nem csoda, hogy a télen is látogatható, hatalmas kerthelység pillanatok alatt a befészkelte magát a városjárók szíve-csücskébe, afféle „safe bet”-té vált.

Kapcsolódó ajánlónk: http://www.funzine.hu/venues/ellato-kert/

 

Téli kertem

A Dohány utcai Téli Kertem bizonyos szempontból kilóg a válogatásunkból: a többi tippünkkel ellentétben nem téliesített kerthelyiség, hanem egy népszerű szabadtéri szórakozóhely, a városligeti Kertem decembertől februárig nyitva tartó „melegedője”. A hangulat, a kínálat és az árak egytől-egyig kedves „nyári lakunkat” idézik, és a pultban-placcon is jó ismerősök lesik a kívánságainkat.  Van Balkán Burger; a pincében pedig filmvetítéseket, koncerteket számtalan más programot rendeznek

Kapcsolódó ajánlónk: http://www.funzine.hu/venues/teli-kertem/

 

Urimuri

Az Andrássy út 8. szám alatt áll egy patinás bérház, éppen a Baldaszti’s Grand étterem tőszomszédságában. Itt bújik meg Budapest egyik legújabb, pillanatok alatt a belváros-járók kedvencévé vált szórakozóhelye, az Uimuri. A belsőudvar kopottas freskói és a beltér attraktív minimalizmusa egyedi hangulatot kölcsönöz ennek az „igényes romkocsmának”, ahol a legjobb hazai DJ-k gondoskodnak a mindig emelkedett hangulatról. Természetesen télen is.

Kapcsolódó ajánlónkhttp://www.funzine.hu/venues/urimuri/

 

Tetszett a cikk? Ha igen, olvasd el ezeket is!

A hét helye a FUNZINE-nál: a Hivatal kávézó

A Csalogány és az Onyx a világ 101 legjobb étterme között

A FUNZINE nagy téli fürdőtesztje: Széchenyi Fürdő