Teazsúr a városban – Budapest legjobb teázói

Jól tudjuk, hogy a világon kétfajta nemzet létezik: az egyikben a kávézás kultúrája erősebb, a másikban pedig a teázásé. Mi itt is a határon táncolunk: a reggeli kávé elengedhetetlen része legtöbbünk életének, viszont a teát is úgy vedeljük, mintha ásványvizet innánk. A kávéházak néhány évvel ezelőtti bummja olyan nagy volt, hogy még mindig tart, a teaházaké ezzel szemben mintha elmaradt volna. Ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy ne lenne tele a város remek teázókkal, amelyekben a nyugtató környezet a tucatnyi teakülönlegességgel frigyre lépve ne eredményezne tökéletes randihelyszíneket, főleg most, hogy beköszöntött az ősz. Lássuk hát a teázók krémjét!


Vörös Oroszlán Teaház

Az Oktogontól egy sarokra található Vörös Oroszlán teaház több frontról is támad: nem csak a finom és hihetetlenül széles teaválasztékuk és kávékülönlegességeik adnak indokot a betérésre, de a kényelmes és az álmosságérzetet azonnal előhívó babzsákfotelek, az intim hangulatot teremtő világítás-illatosító kombó, és a fogyasztásunk mellé ingyenesen kipróbálható oxigénbár-részleg is olyan dolgok, amiket ilyen mixben más helyen keresve sem találnánk. A Vörös Oroszlánból akár otthoni használatra is vihetünk teát, a pultban ugyanis minden helyben fogyasztható italnak megvan a még teafű állagú megfelelője is. Ha esetleg a nagy teázásban megéheznénk, nyugodtan kérjük az étlapon található gyrost, olcsó és finom megoldás minden bajunkra.

1061 Budapest, Jókai tér 8.


Sirius teaház

A multifunkciós Sirius teaház 2002-ben kezdte meg működését, élete első fél évét pedig zártkörű klubként húzta le, hogy aztán a város egyik legnépszerűbb vízipipázásra is alkalmas teázója legyen. Közel nyolcvan féle teából válogathatunk, többek között egészségmegőrző és gyógyteák, fehér teák, ízesített zöld teák és mate teák kategóriákból. Ezek mellett természetesen kávézásra, gyümölcsturmixok fogyasztására is van lehetőségünk, és a családos tearajongókra is gondoltak a Siriusnál: a kisgyerekek számára építették ki a gyermekvárat, hogy amíg mi feltöltődünk az energizáló teákkal, addig ők pedig levezethessék a felesleges energiákat. A vízipipákat egyébként csak 18. életévét betöltő személy veheti igénybe, viszont a barátságos 1250 forintos áron.

1088 Budapest, Bródy S. u. 13


Mozaik teaház

A csend szigete az éjjel-nappal pörgő Király utcában. A vízipipa itt is kötelező kellék, amit hónunk alá csapva, egy illatos lótuszvirág teával a kezünkben egyensúlyozva elvonulhatunk a világ elől, valamelyik sarokban megbújva, vagy a galérián helyet foglalva barátainkkal cseveghetünk, és szerencsét próbálhatunk a három dobókockával: ha ügyesek vagyunk és mindegyikkel ugyanazt a számot dobjuk, ingyen fogyasztottunk. A több mint 120 féle teából haza is vihetünk, de mi inkább a helyben fogyasztást ajánljuk, hiszen így lehet kiélvezni csak igazán a Mozaik teaház világát: szívjunk egy nagyot a füstölőtől illatozó levegőből, olvasgassunk bele a könyvespolcról leszedett, mágiáról szóló könyvbe, és bóduljunk be nyugodtan a perzsa vízipipától.

1061 Budapest, Király u. 18.


Darjeeling teaház

A Wesselényi utca inkább kocsmái révén vált közkedvelt hellyé, így hát a Darjeeling eléggé kilóg a sorból, de ne ijedjünk meg, a minőségi teafogyasztási élmény itt is garantálva van. Fekete, vörös, zöld és fehér teák, rooibosok, matek és még rengeteg másféle teakülönlegesség (például a föld alatt érlelt Pu Erh!) várja a betérőket, 500 és 1000 forint közötti kannánkénti árral.  A teák mellett természetesen kávékat és forró csokikat is találunk az itallapon, valamint reggelinket is elkölthetjük a teaházban, hiszen remek croissantok, grillezett szendvicsek és házi sütemények várják, hogy bekebelezzük őket.

1077 Budapest, Wesselényi u. 47


Bubble Bár

A Bubble Bárban felszolgált tajvani születésű bogyó tea a gyümölcsszirup, tapiokagyöngyök és a különböző ízesítésű teák összeházasításának eredménye, és az elmúlt években igazi divat lett a fogyasztása, köszönhetően a játékos kinézetének, és a kombinációk szinte kimeríthetetlen tárházának. Természetes hát, hogy a Bubble bárban is kezünkbe vehetjük az irányítást: mi állítjuk össze a saját bogyó teánkat (3 vagy 5 decis kiszerelésben), ami lehet forró vagy hideg, zöld, jázmin vagy fekete, tejes vagy gyümölcsös ízesítésű, és olyan színekben fog pompázni, amilyen bogyókat/zseléket választunk hozzá. A Deák Ferenc tértől néhány méterre található Bubble Bár nem csak a teázni vágyókat várja szeretettel, de mint kutyabarát hely, négylábú kedvenceiket is.

1075 Budapest Asbóth utca 18