Te mindent tudsz a karácsony eredetéről?

Mint a legtöbb ünnep, a karácsony is régi hagyományokkal rendelkezik.  És mint  minden hagyománynak, a szeretet ünnepének is  van eredettörténete, legendája – te hallottad már őket? Tudtad a következő érdekes tényeket a kedvenc ünnepünkről?

… hogy az I. György előtti brit naptárban december 13-a volt a téli napforduló időpontja? Ezen a napon, Szent Luca napján az emberek nekiláttak egy kis széket készíteni, amit azután december 26-án magukkal vittek a templomba. A legenda úgy tartja, hogy amikor ráálltak erre a székre, meglátták a boszorkányt, és rájuk mutattak. Ezt a napot világszerte ünneplik, legtöbbször olyan szertartásokkal, amelyek új fényt hznak a leghosszabb éjszakába.

xm2

… hogy Assisi Szent Ferenc készítette a legelső Betlehemet? Ez 1223-ban történt, az olasz Greccióban. A szent az imádság és a hódolat fontosságára akarta felhívni a figyelmet ily módon, az ajándékozás helyett. A legelső Betlehem egy élő jelenet volt: emberek és állatok is szerepeltek benne az eredeti bibliai szerepeknek megfelelően. Ma már nincs templom betlehemi jelenet nélkül – minél pompásabb, annál jobb!

… hogy az adventi koszorú négy gyertyája bibliai olvasatokat szimbolizál? A legelső vasárnap gyertyája (ami a Reményé) az Ószövetség pátriárkáit, ősatyáit szimbolizálja. A második – a Betlehem – a prófétákat szimbolizálja, a harmadik, az Öröm pedig a Keresztelő Szent Jánosról szóló szövegek olvasásának ideje. A negyedik és egyben utolsó, Angyalok gyertyája ideje alatt a Jézus Krisztus születéséről szóló szövegek olvasásának ideje.

xm3

… hogyan vált a fagyöngy és a magyal a karácsony szimbólumává? Annak érdekében, hogy a Római Birodalom Szaturnália ünnepe alatti keresztényüldözést elkerüljék, a korai keresztények Szaturnália fagyönggyel díszítették otthonaikat. Ezt az ünnepet december 17-én, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz isten tiszteletére rendezték meg. Ahogy egyre nőtt a keresztények száma, és a szokásaik elterjedtek, a fagyöngy és a magyal lassan elveszítették pogány asszociációjukat, a béke és az öröm szimbólumaivá váltak.

… hogy honnan kapta a karácsony másnapja, angol nyelvterületeken a Boxing Day (ajándéknyitás) a nevet? A kifejezés onnan ered, hogy a pénzt a templomokban a szegények perselyébe gyűjtötték az ünnepi időszak alatt, egészen a középkortól. Ezt a pénzt pedig a szegénységben és nélkülözésben élőkhöz juttatták el karácsony után. A dobozba rejtett ajándékok újból népszerűvé váltak a 19. század során, amikor is az angol urak és úrnők dobozba csomagolták az ajándékaikat – amelyeket a szolgálóiknak adtak december 26-án – hogy kifejezzék köszönetüket a karácsonyi ünneplés alatti munkájukért.

xm4

… hogy a karácsonyi éneket egyszer betiltották Angliában? Oliver Cromwell angol hadvezérhez és államférfihez köthető ezt a tiltás, amely 1649 és 1660 között volt érvényben. És miért? Cromwell úgy gondolta, a karácsonynak egy komoly ünnepnek kellene lennie. Amikor a Luther Márton vezette protestánsok örömüket lelték a karácsonyi énekekben, számos katolikus templomból Európa-szerte menniük kellett, a protestánsok pedig „magukkal vitték” ezeket a énekeket otthonaikba. 1949-ben John de Brebeur írta a legelső amerikai karácsonyi éneket, amelynek a címe Jézus megszületett volt.