Tavaszi bringa karbantartás

Visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, óhatatlanul előkerülnek a biciklik. Mielőtt azonban paripádra pattannál nem árt ha alaposan átnézed a géped.

Teendőid lépésről lépésre

1. lépés:tisztítsd meg a kerékpárt.

2.lépés:  nézd át a kerekeket.Arra figyelj, hogy az agyak kottyanás mentesek-e, és hogy van-e 8-as van a kerékben, ha igen,  irány a szerviz. Ellenőrizd a gumikat, fújd fel őket, ha pár óra alatt leereszt, valószínű defektes, szintén a szerviz fele vedd az irányt. A külsőt is vizsgáld meg, ha az oldalfala végig repedt, a minta elkopott, akkor bizony cserélni kell.

 


3. lépés: nézd át a meghajtást. A lánc nyúlottságát és a racsni kopottságát szakszervizben ellenőriztesd. Az esetleges festék leverődéseket javíthatod javítófestékkel, de egy egyszerű körömlakk is csodákra képes. Nézd meg a bovdeneket. Rozsdásak-e, könnyű-e a váltás? Van-e szakadásra utaló jel a váltóknál a bovden rögzítő csavaroknál. Ha rozsdás a bovden és nehezen csúszik akkor javasolt a cseréje. Ezután a váltást is ellenőrizd. Majd következik a középcsapágy felülvizsgálata. Ha kotyog és nem lehet rajta után állítani, akkor eljött az új megvásárlásának ideje.

4. lépés:  figyeld meg jól mozog-e a kormány. Ha kotyog, vagy darabosan mozog állítsd be. Ha nem tudod, akkor irány a szerviz. Ha már a kormánynál vagy nézd meg  a a fékeket. Esőként, hogy fognak-e, bovdenes esetén a bovdenek és házaik állapotát úgy, ahogy a váltóknál már megtetted. Ellenőrizd a fékpofák állapotát. Ha szükséges cseréld azokat. Amennyiben a fékek fogásával nem vagy elégedett akkor állítsd be azokat. 

5. lépés: a teleszkóp. Nehezedj rá és mozgasd meg! Ha simán mozog akkor OK, ha nem tetszik a mozgása, bizony a szervizbe kell vinni.

6. lépés: kiegészítők átnézése. Ez mindenkinél más és más. Nézd át a kütyüidet, hogy a rögzítésük tökéletes-e, megfelelően működnek-e, és ha nem orvosold a problémáikat.

Ha hibákat találsz ne halogasd a javításukat vagy javíttatásukat, mert későbbiekben nagyobb és drágább problémát okozhatnak, ráadásul balesetveszélyesek.