Tangót sétálni ölelésben

Hogyan lesz egy programtervező matematikusból az argentin tangó szerelmese? Miként forgathatja fel az életed a tánc? – Szeghalmi Endrével beszélgettünk. 

Egy három nyelven beszélő, Franciaországban épp második diplomáját szerző programtervező matematikusról sok minden eszébe jut az embernek, de a tangó nagy valószínűséggel nem tartozik ezek közé. Megesik azonban olykor, hogy egy aprócska szikra lángra lobbant bennünk valamit, és egészen más mederbe tereli életünket. Szeghalmi Endre regénybe illő élményei is ezt példázzák.

Az ígéretes programozó karrier előtt álló fiatalember versenytáncos párjával szeretett volna közös hobbit találni. Kézenfekvő volt a megoldás: jöttek a salsa, cha-cha-cha és egyéb társastánc órák, aztán a Tangó – és minden a feje tetejére állt. A hobbiból lassan szenvedély lett, odaadás, tanulni vágyás. Ez egészen Argentínáig vitte Endrét, aki olyan neves mesterek mellett képezte magát, mint Carlos Perez, majd spanyolul is megtanult, hogy még jobban átérezhesse a tangó lelkét és lényegét.

Az improvizáción alapuló tánclépések különleges szintre emelik a férfi és nő közötti kapcsolatot. Ebben a szavak nélküli, lázas párbeszédben nincsenek szabályok, a partnerek egymás mozdulatait figyelik, egymás szenvedélyéből merítenek.

„A tangó filozófiája egyszerűen magával ragadó. Ez nem egy „divat tánc”, folyamatosan hódít! A technikai vívmányokkal teli világban, amiben élünk, különösen fontos az emberi érintés és az a személyes élmény, amit ez a tánc nyújt. Legyen szó fiatalokról vagy idősekről, a tangó összekapcsolja az embereket.” – mondja Endre, aki olyan mély csodálattal és szenvedéllyel beszél az argentin táncról, hogy hallgatósága előtt azonnal megelevenedik Buenos Aires filmbéli hangulata.

Ha te is kedvet kaptál néhány érzéki mozdulat elsajátításához, ne félj kilépni a hétköznapokból és tanulj meg te is „tangót sétálni ölelésben”! Szeghalmi Endre a Ferenciek terénél található Barrio del Tango táncklubban, Glotz Máriával buzdítja mozgásra a táncolni vágyókat. Ha nem tudod, hol is kéne elkezdeni, nézd meg ezt a tutorialt, vagy látogass el egy igazi táncestre és engedd, hogy elvarázsoljon a tangó perzselő világa!