Táncol a világ – A tánc világnapja

Az UNESCO közbenjárásával 1982 óta április 29-én a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt ünnepli az egész világ a tánc művészetét. Ez a dátum Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születési évfordulója.A világnap célja egyszerű és sajnos rendkívül hiánypótló. Világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a Föld több országában a tánc fontosságára, arra ösztönözve az országok vezetőit, hogy a közoktatásban – kezdve az általános iskolától egészen az egyetemig –jusson minél nagyobb szerep a művészeti ágnak, hiszen az bár már a kezdetektől az emberi kultúra kiemelkedően fontos része, támogatása sokszor máig zavarbaejtően hiányos.

Holott a táncművészet rengeteg értéket biztosít egy nemzetnek és felbecsülhetetlen értékekkel vértezi fel. Magyarország is bővelkedik az olyan kortárs művészekben és társulatokban, akik sok esetben világhírnévre tettek szert, nem csak a maguk, hanem szülőföldjük nevét is öregbítve.

Nagy táncosaink


Bozsek Yvette már fiatalkorában avantgárd produkciókkal foglalkozott, és már 1984-ben újszerű szólóelőadásokat tartott Árvai Györggyel. Társulata nemzetközileg is elismert, neve pedig fontos a színház- és filméletben is.

Frenák Pál többek között Japánban is ismerkedett a kortárs tánccal, majd egy francia-magyar társulatot alapított, mindkét országban óriási sikert aratva, Magyarországon sokak szerint egy új korszakát indította el a művészeti ágnak.

Juronics Tamás nevéhez több mint 50 koreográfia köthető, illetve több fontos poszt is – volt a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, illetve a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. A társulat több nemzetközi sikert is aratott és az ország legnemesebb intézményeinek állandó szereplője.

Barta Dóra ugyancsak több címmel dicsekedhetett eddigi karrierje során, főszerepeinek száma megszámolhatatlan és több tánccal foglalkozó intézményben is már elfoglalhatta a vezetői pozíciót.

Bajári Levente a Magyar Állami Operaház első magántáncosa, számos főszerepben aratott már sikert, állandó szereplő önálló koreográfiáival hazai és külföldi – sokszor tengerentúli – gálaesteken.

Interjúnkat Frenák Pállal ITT olvashatod el!

A tánc világnapjához kapcsolódó programajánlatunkat ITT olvashatod el!


140429_tancvilagnapja02