Sztárok diétája: zóna diéta

Renée Zellweger, Brad Pitt, Matt LeBlanc, Matthew Perry, Madonna, Winona Ryder, Demi Moore, Kristin Davis. Szép névsor, és még nincs vége. Ha nekik sikerült, neked miért ne menne?A diéta alapelveit Dr. Barry Sears biokémikus dolgozta ki, és lényege, hogy egy átlagos, zóna diéta alapján összeállított étrend 30 százalékban tartalmaz fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. A zóna diéta a gyorsabb fogyás érdekében olyan étrendet tartalmaz, amely beltartalomban igencsak eltér a jelenleg általánosan elfogadott diétáktól. Elrettentésül: ma egy átlagember napi étkezése a következőkből áll: szénhidrát 60, a fehérje 10-15, a zsír pedig maximum 3 százalék. Ezen felül nem nézik az egyes étkezéseken belüli arányokat, a zóna diéta legfőbb alappillére, hogy minden egyes étkezésnek a 40-30-30 százalékos eloszlásban kell tartalmaznia az alapvető elemeket.

A zóna diéta a személyiségünket is figyelembe veszi: engedélyezett, sőt kötelező a nasi – az esti is! Persze az éjszakai nagy zabálásoknak befellegzett, viszont cserébe naponta ötször kötelező enned. Mi ez, ha nem a követendő diéta?

Az alapelvek:

– Ébredés után egy órán belül mindenképpen egyél!

– Naponta ötször egyél (három főétkezés, egy délutáni és egy esti nasi)

– Lehetőleg minden nap azonos időben étkezz – a rendszeresség a diétában a legfontosabb

– Két étkezés között ne teljen el 5 óránál hosszabb idő (kivéve természetesen az éjszakai alvást)

– Minden nap nyolc alkalommal igyál egy pohár (2-2,5 dl) vizet

– Ha egy-egy alkalommal nem sikerül a diétát maradéktalanul betartanod, akkor sincs baj! Ha a legközelebbi étkezésnél visszatérsz a programhoz, újra elindul a fogyás.

Ha belevágsz, először is a legfontosabb: érdemes egy általános belgyógyászati kivizsgálással kezdeni a dolgot – mint ahogy a legtöbb diétánál. Sőt: nem árt, ha a háziorvosoddal is megbeszéled a dolgot, pláne, ha télen kezded el, amikor a szervezet vitamintartalékai szépen lassan kiürülnek. Ha minden rendben a tervvel, akkor kezdj el tájékozódni, állíts össze magadnak egy heti tervet, és jól látható helyre biggyeszd ki a konyhában. Motiválható lehet, ha a nap végén – mondjuk piros tollal – áthúzod az aznapi sort. Hidd el: néha az elkeseredés ellen egy jól megsemmisített heti terv a legjobb módszer. Persze ez azzal is jár, hogy a következő héten újabb papirost kell gyártanod, de legalább nem lesz egyhangú az étkezésed, és addig sem az ételre gondolsz, amíg újabb táblázatot bütykölsz össze.

 És akkor még egy kis pozitív megerősítés:

A zóna diéta ezen túlmenően pozitív hatással lehet a következő betegségekre és tünetcsoportokra:

– magas vérnyomás

– diszlipidémia (a triglicerideket, koleszterint érintő zsíranyagcsere zavar)

– premenstruális szindróma

– néhány autoimmun betegség, mint a gyulladásos reuma

– néhány idegrendszeri zavar, mint pl. a depresszió bizonyos formái

– néhány szív- és keringési probléma

– 1-es típusú diabétesz

– 2-es típusú diabétesz

Annyira nem jött be? Válogass neked való diétát ezek közül!

Juharszirup diéta

Kőkori falatok – Paleolit étrend

Három hónap a pokol és a mennyország között