Szívből jött és kézzel készült – különleges képeslapok a Polka laptól

Manapság teljesen megszokott, hogy naponta 15-20 különböző emberrel váltunk leveleket a virtuális térben – a postaládánkba mindeközben sárga csekkeken és reklámújságokon kívül más nemigen érkezik. Épp ezért tud mérhetetlenül nagy örömet okozni az embernek, ha egy gondosan megszerkesztett, esztétikus képeslapot halászhat ki a csekkhalomból – mint amilyeneket például tavaly év vége óta egy fiatal szabadúszó tervezőgrafikus készít apró otthoni műhelyében, Polka lap néven. Interjúnk Lahucsky Krisztinával.

Napjainkban már mindenki interneten kommunikál, szinte eszünkbe sem jut képeslapot küldeni. Mégis mik lehetnek egy hagyományos képeslap előnyei?

Valóban, mostanában csak igen kivételes alkalmakkor ragadunk tollat és adunk postára leveleket, lapokat. Az internet korában, amikor naponta sok-sok üzenet cserél gazdát változatos felületeken, és a jó öreg snailmailhez nem fogható tempóban, a levelezés egy elavult szokásnak tűnhet. Én mégis szeretném, ha újra divatba jönne, hiszen sokkal nagyobb érzelmi súlya van egy postán küldött képeslapnak. Egyszerűen jó érzés kézbe kapni egy ilyen lapot. Pont a ritkasága miatt lett ünnepélyes a pillanat, amikor az ember kinyitja a postaládát és egy kedves, személyes üzenetet talál. A különlegesebb képeslapokat pedig szívesen megőrzi az ember, engem sokszor megmosolyogtat a mindennapokban, amikor megakad a tekintetem egy-egy szép emléken, ami a polcot, vagy a hűtő ajtaját díszíti.

Van olyan korszaka a képeslapgyártásnak, amelyet különösen közel érzed magadhoz?

A vintage stílus nálam is hódít, nagy kedvenceim az artdeco lapok, a kézzel készült grafikák és a fekete fehér, vagy színezett fotók különleges hangulatot árasztanak. Szerencsére a 80-as, 90-es évek által ránk hagyományozott már-már giccsbe hajló stílus után ismét kezdenek visszajönni a grafikusok és iparművészek által tervezett, kézzel rajzolt képeslapok. De van, aki pont a mókás, akár ciki képeslapokat gyűjti – ennek is megvan a maga varázsa.

Mi inspirál? Honnan jönnek az ötletek?

Mindenhonnan. Tervezőgrafikusként dolgozom, így „szakmai ártalom”, hogy nyitott szemmel járok a világban, és ahhoz is hozzászoktam már, hogy az ihlet bármikor és bárhol utolérhet, ezért is van mindig nálam egy kis jegyzetfüzet. Általában, ha egy kollekción elkezdek dolgozni, először leülök és ötletelek, skicceket készítek, majd jön az anyagbeszerző körút. Mivel mindegyik lap 3 dimenziós: gombokat, textileket, szalagokat applikálok rájuk, ezért sok időt töltök a megfelelő anyagok felkutatásával, és a különlegesebb elemek technikai megvalósítása is gyakorlást igényel (egyik kedvencem a villa segítségével kötött masni). Szeretem a minimalista stílust, így inkább az ötlet dominál a Polka lapoknál is, amihez általában valami mókás szöveg társul.

Mennyi munkát igényel egy-egy sorozat elkészítése?

A Polka lap hobbiként indult, sokszor készítettem saját üdvözleteket karácsonyra, szülinapokra, amik sokkal személyesebbek, különlegesebbek bolti társaiknál. Mára már kisebb manufaktúrává nőtte ki magát, és mivel minden munkarészt én végzek, elég sok időt igényel. Egy nagyobb rendelés esetén órákat, napokat töltök a lapok társaságában, de nagyon szeretem csinálni! A különböző designok különböző mennyiségű munkát igényelnek, a limitált szériás Balaton kollekcióba például munkaigényesebb darabok kerültek (nagy kedvenc a papucsos-törölközős verzió), de a sok pozitív visszajelzés rengeteg energiát ad a munkához.

Vannak speciálisabb kérések a vásárlóktól?

Sokszor keresnek meg egyedi kérésekkel, amik lehetnek egy már létező designon eszközölt kisebb átalakítások (pl. az ünnepelt nevének elhelyezése, vagy egy bizonyos színvilág alkalmazása), de előfordulnak komplexebb kérések is, sőt teljesen egyedi tervezést is szoktam vállalni (pl. esküvői meghívók, céges üdvözletek), ahol egy ötletből, koncepcióból közösen dolgozzuk ki a Polka lapot.

Hogy állsz a közösségi médiával, ha a Polka lapról van szó?

Nagyon fontos ma az aktív jelenlét ezeken a platformokon, ez az elsődleges felület, ahol kapcsolatot tudok tartani azokkal, akiket érdekel a munkám. A Polka lap facebook oldalán és instagramon is rendszeresen posztolom a manufaktúra mindennapjainak kisebb-nagyobb eseményeit, és nyereményjátékokat is szoktam tartani.

Hova menjen, aki akar veled találkozni? Mit tervezel még idénre?

Az online megrendeléseken kívül több belvárosi design üzletben is megtalálhatóak a Polka lapok, de különböző vásárokon is részt szoktam venni. A héten kettőn is ott leszek: találkozhattok velem 12.-én a székesfehérvári Lecsó Fesztiválon, 13.-án pedig a Barabás Villában találjátok meg a lapokat!

Már megkezdtem egyébként a készülődést a karácsonyra, idén több nagyobb dologra is készülök, úgyhogy figyeljétek a www.polkalap.hu-t és a facebook oldalunkat is!