Színházi Világnap – Programajánló

Március 27-én a budapesti színházak is megemlékeznek az 1961 óta minden évben megrendezett nemzetközi Színházi Világnapról. Akkor döntötték el ugyanis a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésén, hogy a párizsi Nemzetek Színháza 1957-es március 27-i megnyitójára emlékezvén erre a napra essen a színházak világnapja. Minden esti előadás előtt felolvassák majd Krzysztof Warlikowski rendező világnapi üzenetét, és többen is különféle programokkal készülnek a jeles alkalomra. 


Vágó Nelly jelmeztervező emlékkiállítása az Újlipótvárosi Klub-Galériában

A Kossuth-díjas alkotó előtt tisztelegve emléktáblát is avatnak Budapesten, a XIII. kerületi Kassák Lajos utca 12. számú háznál, a művész egykori lakhelyénél. A XIII. kerületi önkormányzat közlése szerint az emléktáblát a színházi világnapon avatják fel 17 órakor. Az ünnepségen Léner Péter rendező, a József Attila Színház egykori igazgatója, a kerület díszpolgára emlékezik alkotótársára, Vágó Nellyre.


Kedvezményes jegyek a Katona József Színház előadásaira

Március 27-én, pénteken 11 órától szombat este 21 óráig a Katona jegypénztárában és weboldalán 33% kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni a Petőfi Sándor utcai színház áprilisi és májusi előadásaira a Színházi Világnap alkalmából.

A Színházi Világnapon a Katona mindhárom esti előadása – a nagyszínpadon A két Korea újraegyesítése, a Kamrában az M/S, a Sufniban pedig a Petra von Kant – előtt a társulat egy-egy színművésze élőben tolmácsolja az idei színházi világnapi üzenetet.

A Színházi Világnap másnapján, szombat délelőtt 11 órakor a készülő Faust I-II. nyílt próbájára várja a Katona az érdeklődőket. A nyílt próbára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.


Parti-Nagy Lajos est a Radnótiban

A Színházi Világnapon az idei üzenet felolvasása után a Radnóti Színház az Irodallam sorozat keretében tavaly bemutatott Parti Nagy Lajos-estet tűzi műsorra.

Férfi és nő. Nő és férfi. Egy este. Nők, férfiak, cukor, bor, strandpapucs, szájcsók és vidéke. Staniclibe csomagolt kis brutáliák egy kis nőre, egy férfira zongorával, egy harmadik bábszemélyre, egy kis időre.

A Nádgarnitúrát a színház fiatal színésznője, Andrusko Marcella állította össze és adja elő Parti Nagy szövegeiből. A bábszínészként végzett művész a zenés irodalmi előadásba bábokat is bevon, és a produkcióban zeneszerzőként közreműködő Dinyés Dániel szintén szerepet kap az est folyamán.

Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom meghatározó alakja. Költőként indult, de számos műfajban alkot; verseket, tárcákat, prózai és drámai műveket ír és fordít – vagyis partinagylajosít. Ironizáló humora és a nyelvi kísérletező bátorsága teszi egyedivé, könnyen felismerhetővé műveit. Szavakat ront, roncsol és újraalkot, próza és líra szinte észrevétlenül keveredik az általa konstruált nyelvben.

A 2013/2014-es évadban indított Irodallam sorozat keretében a Radnóti Színház művészeinek alkalmuk nyílik, hogy egy estére kizárólag az övék legyen a színpad, és a saját ízlésüknek, kedvüknek, személyiségüknek megfelelően mutassák be egy hozzájuk közel álló író, költő műveit – minden alkalommal Dinyés Dániel zenész-zeneszerző közreműködésével. Andrusko Marcella mellett Adorjáni Bálint készített Szabó Lőrinc-estet Különbéke címmel, míg Szávai Viktória Weöres Sándor verseit adja elő Sárkány lehelet című estjén.


Ádámok és Évák ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színházban erre a napra időzítik az Ádámok és Évák ünnepét, amelynek keretében 11 budapesti általános és középiskola színjátszói adnak elő egy-egy színt Az ember tragédiájából. Minden csoport felkészülését a József Attila Színház művészei segítették, mentorálták. Az előadást követően – bár nem versenyről van szó – egy négytagú zsűri döntése alapján díjazzák a legjobb Ádám, Éva, Lucifer alakítást, valamint a legjobb fiú és lány mellékszereplőket is.


Szigorúan ellenőrzött vonatok – Hrabal felolvasóest az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör a Színházi Világnap alkalmából felolvasószínházi köntösbe bújtatja március 27-én, csütörtökön este 7 órakor a náci megszállás idején játszódó, humorral-iróniával fűszerezett történetet. „A 804-es számú vonat most haladt át Kamenné Zbožin” – állapította meg Bohumil Hrabal a forgalmistavizsgáján, fülét a sínekre szorítva. Talán ő maga Miloŝ, az ifjú forgalmista az élményeiről írt kisregényében, amely Jiří Menzel filmjének köszönhetően világhírűvé lett.

Az esten közreműködik: Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Tasnádi Bence és Matisz Flóra (ének, hegedű). Dramaturg: Szabó-Székely Ármin. Rendező: Székely Kriszta (e.h.).


Hátrányos helyzetű gyerekeket lát vendégül a Harisnyás Pippi ősbemutatójának főpróbáján a Magyar Színház

Harisnyás Pippit a mai anyukák generációja nagyon jól ismeri a népszerű gyerekregényből. A kalandos történet sokaknak okozott vidám perceket, hiszen a kissé neveletlen, szabad szellemű Pippivel állandóan történik valami, de az esze és a szíve mindig a helyén van. Főhősünk árva gyermek, aki néha égben lévő édesanyjával beszélget, édesapját pedig, aki eltűnt egy tengeri viharban, hazavárja. Egyedül él tehát, egy pöttyös ló, és Nilsson úr, a majom társaságában.

Harisnyás Pippi története arra ösztönözte a színház társulatát, hogy  a darab főpróbájára hátrányos helyzetű gyermekeket hívjanak meg, hogy a színpadi előadás idejére egy kis derűt csempésszünk a mindennapjaikba. „Pippinek nagyon fontos üzenete van: a szabadságról szól, arról, amivel mi felnőttek sokkal kevésbé merünk élni, mint a gyerekek. De Pippitől elleshetünk mást is: derűlátást és optimizmust. Ő képes arra, hogy minden nehéz, szomorú vagy rossz történést a jó oldaláról lásson, és jóra változtasson” – ez a rendező, Novák Eszter hitvallása.

A meghívott gyermekek a következő intézményekből érkeznek: Aga Gyermekotthon, Cseppkő Gyermekotthon, Hűvösvölgyi Gyermekotthon, Károlyi István Gyermekközpont és hátrányos helyzetű gyermekek a Belügyminisztérium szervezésében.

A zenés gyermekdarab hazai ősbemutatóját Novák Eszter rendezésében láthatják az érdeklődők, a főbb szerepeket Soltész Bözse, Ágoston Péter, Holecskó Orsolya, Bede-Fazekas Szabolcs, Benkő Nóra, Gáspár Tibor, Dániel Vali, Pavletits Béla és Jegercsik Csaba alakítja. A darabot élő zenei kísérettel adják elő a Pesti Magyar Színház művészei és a Színiakadémia növendékei.