Színesedik a város! Erre inni kell!

Mi sül ki az alkohol és a Színes Város összefogásából? Most kiderül!

A Royal Vodka egyedülálló módon, büszkén támogatja a Színes Város Csoportot, melynek során már egy helyszínt színesebbé tett – a másodikra készülnek a tervek, a harmadik tervre pedig a közönség szavazhat majd.


Legális köztérszínesítés

A Színes Város civil kezdeményezés 2008-ban indult. Az alapgondolat a magyar származású művész, Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára is, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig közel 20.000 négyzetméter falfelület kapott művészi designt.

Minden nagyvárosban megfigyelhető, hogy sajnos számos pontján szürke és elidegenítő. A közterek elhanyagoltak, így nagyon nehéz szeretni, és óvni őket. Ez hosszú távon leépüléshez, elhasználódáshoz vezethet, így a terek elvesztik közösségi funkcióikat. A városban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik a környezetet, amely semmiképpen nem nevezhető előremutatónak.


Egy rendhagyó közös projekt 

A civil szervezet szponzorokból tartja fent magát, így szüksége van támogatókra is, hiszen a tervezés, az alapanyagok, állványok, a művészek munkája mind-mind költséget jelentenek. A Royal vodka örömmel támogatja három köztér megújítását, amelyből egy alkotás már el is készült, a Boráros téren. Fontos szempont volt, hogy olyan területet keressenek, amelynél nagy a gyalogosforgalom, és fontos az, hogy az ott elhaladók végre ne csak földet bámulják maguk előtt, hanem végre szívesen nézzenek fel, öröm legyen ott közlekedniük.

A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette.


Ősszel tripláznak

A Boráros tér elkészültével a következő projekt is indul, amely a Petőfi híd pesti lábazatát színesíti meg – ott, ahol a villamossal utazók eddig percekig kényszerültek bámulni a szürke, koszos, összefirkált falakat. A harmadik helyszín különlegessége pedig az lesz, hogy a Royal vodka rajongói választhatják majd ki három pályamű közül a befutót, amelyet az ősz elején fognak megfesteni. Érdemes tehát a projektet szemmel tartani!

Fotó: Bertalan Ádám