Szerelembe esni egy sövényvágóval

A tavasz beköszöntével és az életmentő napsütéses órák számának növekedésével visszavonhatatlanul eljött a kertművelés ideje. Itt egy tuti tipp, hol kezdj neki.

„Tiszta udvar, rendes ház” – régebben ez a rövid, ám velős felirat jelentette a legnagyobb boldogságot egy tisztes porta tulajdonosa számára, és a jelzésértékű üzenet újabban ismét fel-felbukkan a lakóépületek falán. Az udvar tisztasága azonban jó esetben nem csak a szó szerinti tisztaságot takarja: egy igényes, magára valamit is adó háziúr bizony a kertjét is igyekszik olyan minőségben megművelni, hogy az az egész környéknek büszkeségére váljék.

Most, hogy végérvényesen beköszöntött a tavasz, egyre többen mozdulnak ki, hogy megnézzék, mit művelt a tél az utóbbi hónapokban szégyentelenül elhanyagolt telekkel, és fognak bele az ilyenkor esedékes kerti munkákba. Persze a hangsúly legtöbbször nem annyira a kényszerűségen van, sokkal inkább a napsütés és a természet együttes élvezetén, az örömteli pepecselésen, ami mindenekelőtt segít kiszakadni a mindennapi hajtásból. Fizikai munka, feltöltődés – nevezzük, ahogy akarjuk, de tény, hogy sokaknak ez jelenti az egyetlen igazi kikapcsolódást, amiből, ha jól csináljuk, jócskán profitálhatunk is.

Kert, ameddig a szem ellát

A lassan már a kertművelők Mekkájaként számon tartott Gardenexpo remek alkalom mindenki számára – akár kicsiben, akár nagyban űzi az ipart –, hogy egy helyen mérhesse fel a legújabb árnyékolástechnikai megoldásokat, kerti bútorokat, medencéket és kovácsoltvas termékeket.

Természetesen a kerttervezés és -építés sem marad ki a szórásból, a burkolatoktól a festékeken keresztül a szökőkutakig igen széles kínálatból válogathatunk. Ha éppen most döglött volna be végleg az utóbbi évtizedekben kiszuperált fűnyírónk, netán olthatatlan vágyat érzünk egy szemrevaló kis láncfűrész beszerzésére, vagy első látására képesek vagyunk beleszeretni egy szimpatikus sövényvágóba, semmi kétség: itt a helyünk.

Ha viszont a felsoroltak ellenére inkább a növényállományunkat gyarapítanánk, akkor sem maradunk üres kézzel. A mostanra – úgy fest – egyre kevésbé ciki műnövények mellett dísznövények, fű-, vető- és virágmagok, tárolók, konyhakerti növények és növényvédőszerek várják, hogy magunkévá tegyük őket. A nagybevásárlás végeztével – vagy éppen helyette – a programokra is érdemes egy pillantást vetni. Bár a hivatalos honlapon egyelőre csak a tavalyi programmal találkozhatunk, nagy eséllyel idén sem maradnak el a virágkötészeti bemutatók és a hasznos infókkal szolgáló előadások.

Gardenexpo
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Nyitva tartás: 2012. március 23-25. 10-18 óráig
Felnőttjegy: 1900 Ft, kedvezményes (diák- és nyugdíjas) jegy: 1200 Ft, családi jegy (2 felnőtt és maximum 3 diák részére): 4400 Ft. Jegyek a Stadionok metrómegálló közelében található Aréna jegypénztárban válthatók (nem az Aréna bejáratánál).