Ma van Szent Márton napjap. Ehhez az alkalomhoz rengeteg népszokás kötődik, például az is, hogyha ma ne meszünk libát, egész évben éhezünk. De mi köze van egy keresztény szentnek a libákhoz? Eláruljuk!
Magyarországon az első feljegyzett Márton-napi libalakodalmra 1171-ben került sor. Azért éppen a liba került a menüre, mert ekkor értek véget a mezőgazdasági munkák és a parasztok ekkor kapták meg az év végi bérüket, melybe ráadásként egy liba is tartozott.
A liba praktikusok okokból lett a parasztok jutalma, ugyanis a nyaranként megszaporodó madarakat a tél előtt meg kellett tizedelni, mivel a hideg évszakot alig élték volna túl.
Hogy jön mindez Márton naphoz?
A 397-ben meghalt Márton, a koldusok és a katonák védőszentje volt, aki egyszer még saját köpönyegét is odaadta egy nincstelennek. Mártont szerették az emberek, ezért meg akarták választani püspöknek. A férfi visszahúzódó és szerény jelleme miatt nem akarta elfogadni a felkérést, ezért egy libaólban rejtőzött el a rá vadászó nép elől. Az állatok azonban lebuktatták: hangos gágogásukkal elárulták az embereknek, hogy köztük rejtőzik Márton, akit így lelepleztek, és legnagyobb pechére meg is választották püspöknek.
A tökéletes Márton-napi lakoma: ropogós libacomb párolt lilakáposztával
Hozzávalók
- 4 db libacomb
- 1 fej hagyma
- 1 ek libazsír
- 1 dl vörösbor
- 3 ek cukor
- 3 ek ecet
- 0,5 tk őrölt kömény
- 0,5 fej vörös káposzta
- só
Elkészítés
- A megtisztított combokat töröljük szárazra, majd sózzuk és hintsük meg a köménnyel. Tegyük mindet tepsibe, öntsünk mellé 2 dl vizet, fedjük le, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig.
- Forrósítsuk meg a libazsírt, és süssük rajta üvegesre a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, felcsíkozott káposztát, és pirítsuk együtt néhány percig. Sózzuk meg, öntsük fel a borral, majd ízesítsük az ecettel és a cukorral. Fedő alatt pároljuk puhára.
- A tepsiről vegyük le a fóliát és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Toljuk vissza a sütőbe, és 190 fokon süssük további 30 percig. Kínáljuk a párolt káposztával és zsemlegombóccal .
Recept: mindmegette