Személyre szabott egészségtudatosság – a Jono Yogoban jártunk

Imádod a fagyit, de valami izgalmasabbra, újabbra és egészségesebbre vágysz? Akkor tarts velünk a Jono Yogoba! 

Az utóbbi időben nálunk is akkora őrületté vált az egészséges táplálkozás, mint a junkfood hazájának számító Amerikában. Ott persze a mozgalom kicsivel hamarabb, a nyolcvanas évek elején ütötte fel a fejét, egyik zászlóvivője pedig egy koreai házaspár által kitalált és népszerűsített jéghideg, ízletes csoda volt, a fagyasztott joghurt, amit a lelkiismeretes és alakjukra vigyázni kívánó fagylalt őrülteknek szántak, hiszen joghurtos alapja miatt sokkal alacsonyabb a cukor- és szénhidráttartalma.

Amerikában annyira népszerű manapság a fagyasztott joghurt, hogy a legújabb kimutatások szerint már majdnem akkora mennyiség fogy belőle egy év során, mint fagyiból. Nyugat-Európában valamiért viszont mégsem tudott nagyot robbanni a fagyos nyalánkság: túlságosan is erős ugyanis az olasz fagyi hatása, és ahol van is fagyasztott joghurt, ott is csak pulton át kapható.

Magyarország hozzájuk képest igazi úttörőnek, joghurt fagyiban az élen járó országnak számít, hiszen a plázakoncepciót az amerikai cukorboltok látványvilágával ötvöző, az első üzletüket 2013 nyarán megnyitó Jono Yogonál a litvánoktól átvett önkiszolgáló szisztéma érvényesül. Korunk társadalmának két nagy trendjét is tetten érhetjük tehát: egyrészt a Jono Yogo a szabad választás jogával ruházza fel az embert, a személyre szabottságnak itt nincsenek korlátai – tizenkétféle joghurt (köztük egy steviás változat a cukorbetegek részére) és ötvenféle feltét vár minket négy különböző helyszínen (Árkád, Allee, Westend, Mammut) – ha kedvünk és pénztárcánk úgy tartja, az idők végezetéig kombinálhatunk.

Másrészt pedig ugye ott van századunk másik nagy divatja, az egészségtudatosság, aminek a kicsúcsosodását a kutya paleo étrend felbukkanása jelentette – a fagyasztott joghurtnak viszont nem csak létjogosultsága van, de egyenesen szuper alternatívája is a nyári beach body legnagyobb ellenségének, a zsíros-cukros olasz fagyinak. Az élőflórás magyar joghurtból készülő joghurt fagyi rendkívül sok vitamint tartalmaz, a kis élő organizmusok jót tesznek az emésztésnek és a csontoknak, az alacsony (másfél százalékos) zsírtartalom pedig főleg a diétázni vágyó édesszájúaknak lehet vonzó jellemző, hiszen egy hagyományos fagyiban ennek a négy-tízszerese található meg – így a kellemetlen telítettségérzetet is kiküszöbölhetjük.

A Westendben van a legnagyobb választék, ott tizenhat íz áll rendelkezésünkre, de igazából a többi üzletben fellelhető tizenkét íz sem piskóta. Többek között csoki, lime, eper, mangó, tiramisu, homoktövis, Oreo vagy éppen acai gyümölcs ízesítésű froyót (frozen yoghurt) is adagolhatunk magunknak. Miután papírpoharunk űrtartalmát lehetőleg minél jobban feltöltöttük az automatákból kígyózva kikúszó fagyasztott joghurtokkal, mehetünk is tovább a feltétek felé! Kedvünkre válogathatunk friss és kandírozott gyümölcsök, befőttek, magvak, forró és hideg öntetek, csokik és cukrok közül, de még somlói galuskát is kanalazhatunk a kreációnkra, amit aztán a folyamat végén mérlegre helyezünk, és szépen súly alapján kifizetjük.

Sok feltét esetén az ízeket nehéz különválasztani, viszont csak ilyenkor kerülünk tisztába az „ízorgia” fogalom valódi jelentéstartalmával. A szőlő lédúsan robban, az ezerszínű M&M’s csokik roppannak, a savanykás és az édes határán egyensúlyozó, sörbetes érzetet keltő joghurt fagyi pedig pillanatok alatt vedlik át szájunkban szilárd halmazállapotúból folyóssá.

A Jono Yogo joghurtkelyheiben a csodás komplementer ízek mellett az egészségtudatosság és a magas fokú perszonalizáltság trendjei kulminálódnak, olyan környezetben, aminek a láttán még egy amerikai (vagy litván) is elismerően csettintene!