A 4 legismertebb praktika szellemidézéshez

Hamarosan itt a Halloween, a szellemidézés ideje! A szeánszok több évszázada keltenek félelmet és rettegést az emberiségben. Összegyűjtöttük a történelem legijesztőbb szellemidéző módszereit, amelyek egykor lebilincselték a tudósok figyelmét, és amelyek sok esetben tömeghisztériához vezettek. 

Asztaltáncoltatás

A szellemidézés egyik legrégebbi módszere az asztaltáncoltatás. A szeánsz során a résztvevők körbeülnek egy asztalt és kezüket tenyérrel lefelé az asztalra helyezik. A szellem megidézésekor az asztal felemelkedik, mozog, sőt akár a levegőben is lebeghet. Az asztaltáncoltatás együtt jár az asztalkopogtatással, ami tulajdonképpen egy kérdés-felelet játék. Az asztal lába igent, nemet vagy az ABC egyik betűjét jelzi kopogásával.  Az asztaltáncoltatás már a középkorban is ismert volt, de különös ismertséget az 1800-as években a Fox testvérek tevékenysége révén szerzett.

A spiritizmus mozgalmának kezdetét 1848-tól számítják, amikor Margaret és Kate Fox házában egy olyan szellem jelent meg, aki kopogtatással válaszolt a kérdéseikre.  Kiderítették, hogy a szellem annak a boltosnak a lelke, akit a házukban öltek meg. A testvérek kialakítottak egy teljes kopogós ábécét, majd több évtizeden keresztül dolgoztak médiumként. Hatásukra 1851-ben már több mint száz olyan médium tevékenykedett New York-ban, aki megtanulta az asztaltáncoltatást. Számos eszköz, például a preparált asztal vagy a ruha ujja alá beakasztható kampó segítségével könnyen megvalósíthatóvá vált az asztalmozgatása. Margaret 1888-ban egy nagy összejövetelen, nővére jelenlétében voltaképpen kijelentette, hogy az egész spiritualizmus hazugság és hogy a csalásokat ráerőltette egy hiszékeny publikumra. Egy évvel később visszavonta kijelentését, és habár sok magyarázat létezik az asztalmozgatására, sokak szerint a nővérek valóban kapcsolatban álltak az elhunytak lelkével.

Ouija tábla

A horror filmek, ijesztő történetek egyik legkedveltebb szellemidéző kelléke az Ouija Board. A magyarul beszélő- vagy boszorkánytáblának nevezett eszközt 1100 környékén Kínában kezdték el használni, azonban a XIX. századig feledésbe merült. A táblát Elijah Bond és Charles Kennard 1901-ben gyermekjátékként kezdte el forgalmazni, majd nemsokára híres mágikus kelléké vált. Neve állítólag a francia „oui” és a német „ja” szavak összetételéből jött létre. A táblán az ABC betűi, számok egytől tízig, az „igen” és a „nem” szó, valamint valamilyen elköszönés, mint például a „Good Bye” felirat látható. A táblához tartozik egy kis háromszög vagy szív alakú lapos eszköz is. Amikor felteszünk egy kérdést erre a tárgyra tesszük a kezünket majd a legtöbb magyarázat szerint, a tudatalattink hatására mozogni kezd a tárgy. A világhálón rengeteg olyan oldal található, ahol megismertetnek minket azokkal a praktikákkal, amik elősegítik a hatékony szellemidézést, ilyen például a szeánsz előtti meditáció. A tábla egyesek szerint nagyon veszélyes, hiszen sokan mindent elhisznek a „szellemeknek”. Mások véleménye szerint ugyan a táblának pozitív hatásai is vannak, például segíthet egy döntés meghozatalában, mégsem szabad feltétel nélkül a táblára hagyatkoznunk.

Kokkuri-san

A Kokkuri-san, a Ouija táblához hasonló szellemidézésre alkalmas eszköz,  mely 1970-ben terjedt el és vált népszerűvé a japán diákok körében, a fiatalok hiszékenysége miatt azonban számos iskolában betiltották. A játék lényege, hogy a résztvevők kapcsolatba kerüljenek, Kokkuri-san szellemével, aki válaszol kérdéseikre. A tábla egy papírból áll, aminek bal oldalán az „igen” szó, jobb oldalán a „nem” szó, alatta pedig egy számsor nullától kilencig és az ábécé betűi találhatóak. A papírra egy érmét kell helyezni, amire a résztvevők ráteszik az újukat, majd előhívják a szellemet a „Kokkuri-san, Kokkuri-san ha itt vagy kérlek mozgasd ezt az érmét” szöveggel. A szellem az érme mozgatásával „válaszol”.

Charlie Charlie can we play?

A most virágkorát élő „Charlie Charlie játék” a legkönnyebben elkészíthető, szellemidézésre alkalmas eszköz: nem kell hozzá más csak két ceruza és egy papír. A lapra rajzolni kell egy keresztet, a kereszt bal felső és jobb alsó sarkára felírjuk az „igen” szót, a két másik sarkára a „nem” szót. A lap közepére két ceruzát kell helyezni, úgy hogy keresztezzék egymást, majd feltesszük a „Charlie Charlie játszhattunk?” vagy a „Charlie, Charlie itt vagy?” kérdést. A felül lévő ceruza elmozdul valamelyik irányba, választ adván kérdésünkre. YouTube-os videók százaiban láthatjuk a különös jelenséget. A játék sok országban vezetett tömeghisztériához, mivel sok naiv tinédzser a ceruza mozgását valóban egy szellem, egy mexikói démon válaszadásának vélte. A ceruza azonban akkor is elmozdul, ha nincs alatta a válaszokat tartalmazó papír, mozgása egyszerű fizikai törvényekkel magyarázható.

Természetesen akármilyen eszköz nélkül is nekifoghatunk a szellemidézésnek. Gyújthattunk gyertyát vagy ülhetünk akár teljes sötétségben is, a lényeg a megfelelő hangulat megteremtésében van. Az ilyenfajta szeánszok során a résztvevők fuvallatot éreznek, hangokat hallanak vagy akár azt is érezhetik, hogy egy szellem érinti meg őket. Azonban akármelyik módszert is alkalmazzuk Halloweenkor, mindig ügyeljünk arra, hogy a résztvevők közül senki se rémüljön halálra.

Egy helyen azért mégis fennállhat ennek az esélye: a Funzine Hollywood Horror partiján, ahol sminkeseink és fodrászaink borzasztóan félelmetesre maszkíroznak, ha megkéred rá őket.

Ne feledd, október 29-én a Fogas Házban vár a legjobb halloweeni buli, a Funzine Hollywood Horror partija!