Szamos Csokoládé Múzeum

Tartsatok velünk egy rövid kalandozás erejéig a csokoládé édes világába!

kép forrása: octogon.hu

Már csak azért is, mert Barbi kollégánk egyik kedvenc budapest helyére, a Szamos Today-nél található Csokoládé Múzeumban repítünk el titeket.

A Hültl Dezső-féle épülettömb harmadik szintjén foglal helyet a ház igazi büszkesége, a szentendrei Szamos Marcipánmúzeumra rímelő Kossuth téri Szamos Csokoládé Múzeum: a több termet is elfoglaló kiállítás anyagát Kelényi Gyula, Szamos Gabriella férje gyűjtötte össze három évtizednyi kemény munka árán.

A múzeumi anyag a kakaótermesztés történetével kezdődik, ezt követi a romantikus érzékenységgel berendezett forrócsoki-szalon (a 18. század végéig ugyanis az európaiak is azték módra fogyasztották a csokit, azaz folyékony halmazállapotban), telepakolva bécsi porcelán-készletekkel, Herendi-szettekkel és pralinék tárolására szánt fémdobozokkal. A múzeumi anyag ékessége az üvegvitrin mögül mosolygó „Szép csokoládés lány” névre keresztelt marcipánszobor: 78 kilót nyom és közel 800 óra munka van benne.

A csokitúra a bonbonszobával folytatódik, ahol gyönyörű fém öntőformákat és századfordulós matricákat is láthatunk, amiket akkoriban úgy adtak a táblacsokihoz, mint most a Garfield-matricákat a kasszánál. A Stühmer-cég porcelánbevonatú csokifigurái valódi kuriózumnak számítanak, de a működő látvány-csokoládémanufaktúrában helyet kapó csokoládébolygató-gép is emlékezetes látványt nyújt, ahogyan örökmozgó fémkarjaival polipként nyúlkál a semmibe.

Az édes illatú túra végére érve az ajándékboltba jutunk, ahol Szamos termékeken kívül mindenféle nem-ehető szuvenírt is találni, és itt van kiállítva az Országház méretarányos-, valamint a koronázási ékszerek életnagyságú marcipánmása is – előbbit nyugodtan hasonlítsuk össze az eredetivel, csak a szomszédos ablakon kell kinéznünk.

Az édes birodalomban tett, bemutatóval és kóstolóval egybekötött látogatás kicsiknek-nagyoknak egyaránt élményt és új ismereteket nyúlt a csokoládé csodálatos világáról – azt pedig garantáljuk, hogy a kiállításról kijövet mindenki megújult élvezettel fogja belevetni magát az édességek földszinti tengerébe!