Szamos Cafe – Klasszikus újhullám

Több mint 80 éve már, hogy az apa nélkül felnőtt, szegény sorsú szentendrei szerb családból származó Szlavits Mladen (ismertebb, magyarosított nevén Szamos Mátyás) elkészítette élete első marcipánrózsáját, ezzel rálépve egy olyan útra, ami a ma is virágzó Szamos-birodalomhoz vezetett. A nagy múltú vállalkozás most is családi kézben van, pilisvörösvári cukrászüzemük tonnaszámra ontja magából nap mint nap a szinte megszólaló édességkölteményeket, a májusban nyílt Kossuth téri egységükben tett látogatásunk alapján pedig bátran kijelenthetjük, hogy a jövő még több finomságot tartogat!

A Parlament tőszomszédságában, a volt Parlament Café helyén nyílt meg idén tavasszal a 25 üzlettel rendelkező, több mint 500 főt foglalkoztató cég új étterem-cukrászdája, amely a klasszikus és hőn szeretett Szamos-termékeket megőrizve, azokon azonban túl is tekintve egy vadonatúj márka, a külföldi fülek számára is jól csengő, a mai kor kozmopolita emberének igényeihez szabott kínálattal hódító Szamos Today beindítását vállalta magára.

A vendéglátó helyek szempontjából nem túl eleresztett Kossuth tér az ország egyik legnagyobb presztízsértékkel rendelkező tere, ezért hát nem csoda, hogy a Szamos-család egy profi belsőépítészt (Sass Géza) kért fel a késő-szocializmus hangulatát megidéző ex-Parlament Cafés enteriőr ráncfelvarrására. A megbízás így szólt: „Legyen Szamos, legyen fiatalos, és legyen valamifajta kapcsolata a Parlamenttel” – az első kérésnek a cukrászda ismerős színvilága, a másodiknak az indusztriális, modern formák, a kovácsoltvas világítás és Kürthy Hanna Vágta című tusrajzának felnagyított mása, a harmadiknak pedig természetesen az Országházra néző hatalmas ablakok, valamint az azonos anyaghasználat tesznek eleget (csak vessetek egy pillantást az ablakok közé ékelt oszlopokra majd pedig a Parlament homlokzatára).

A nyüzsgő földszinten önkiszolgáló-alapon működik a cserekereskedelem: a hosszú pult egyik fele a legendás süteményeknek ad otthont, míg a másik az újszülött Szamos Today termékcsalád tagjainak. Helyben készített szendvicsektől kezdve, csirkés-currys wrapen és ropogós salátákon keresztül, a tápiókás-kókusztejes smoothie-ig bezárólag rengeteg izgalmas és hiánypótló szereplővel bővült a Szamos repertoárja, mégpedig egy célból kifolyólag: hogy a turisták és a fiatalok is megszólítva érezzék magukat, akár egy könnyed, egészséges és pénztárcabarát reggelire, akár egy take-away levesre, vagy egy finom specialty kávéra vágynak, amit trendi, márkázott papírpohárból szürcsölhetnek el a napos teraszon üldögélve. (Természetesen a klasszikus bécsi pörkölésű fekete leves szerelmeseinek sincs okunk a panaszra).

A galérián már bensőségesebb hangulat fogad, az egész szintnek „haute cuisine”-esebb atmoszférája van, itt nyílik lehetőség az á la carte étlapról is rendelni, természetesen szervízdíj ellenében. A reggelik között a sült bacon szeletes Egg’s Benedict számít nagy kedvencnek, 890 forintért a grillezett szendvicsek is kiváló választásnak számítanak, de az igazi nagyágyú mégis csak az üzleti találkákhoz szabott 1490 forintos ebédmenü, ami az adott nap leveséből és főételéből áll össze – például így: zöldfűszeres gombaleves bacon chips-sel + currys csirkemell jázmin rizzsel, ribolita + nápolyi calzone, mentás uborka leves joghurttal + baconba tekert spárga, natúr csirke steakkel és hollandi mártással – és így tovább.

Egy korábbi cikkünkben így írtunk a Szamosról: „…egy olyan hungarikum, ami képes és akar ezer irányba fejlődni, úgy, hogy egy pillanatra se sérüljön a márkához már betonerősen kötődő minőségi jelző” – megérzésünk helyénvalóságát pedig az idő végül bizonyította! A Szamos-családnak ugyanis úgy sikerült összeházasítania az újhullámot a hagyományossal, hogy mindkettőnek a legjavát fogták meg, nem elidegenítve egyik rajongótábort sem, mindenki igényéhez egyenlő alázattal és szakértelemmel nyúlva.