Szaloncukor 101

Ahogy nincs húsvét nyuszi és tojás nélkül, úgy karácsony sincs szaloncukor nélkül! Már november közepén megérkeznek a boltokba a színes papírba csomagolt kis finomságok, és csak keveseknek sikerül bontatlanul hagyni karácsony napjáig. Megpróbáltunk rájönni, miben rejlik a szaloncukor varázsa. 

A szaloncukor Franciaországból származik, és német közvetítéssel jutott el hazánkba a 19. század első harmadában, majd a század során egyre népszerűbbé vált. Abban az időben a karácsonyfát a szalonban állították fel, innen ered a szaloncukor elnevezés.  Eleinte cukormasszából készült változat létezett, amit konzum szaloncukornak nevezünk, de voltak kókuszreszelékkel és rummal ízesített változatai is. A kis cukorkákat csokoládéval vonták be, majd színes fóliába csomagolták.

Ahhoz, hogy a szaloncukorfajták sűrű erdejében kiismerjük magunkat, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Legfontosabb szabály talán, hogy olyat válasszunk, amelyben a lehető legkevesebb adalékanyag van. Ha háromnál több E-vel kezdődő hozzávalót tüntetnek fel, érdemes tovább keresgélni. A másik fontos szempont, hogy a cukrok mivel vannak mártva. Az igazi csokoládénak magas a kakaóvaj tartalma, míg az olcsóbb bevonómassza növényi olajjal pótolja azt. A minőségről árulkodhat még a hozzávalók százalékos aránya is. Miután végeztél a hozzávalók megvizsgálásával, nézd meg a készítés dátumát és a szavatossági időt. Piacokon ezt nehezebb kideríteni, már akkor szerencsés vagy, ha az árus meg tudja mondani, melyik szaloncukor milyen ízű.

Csak óvatosan a diabetikus és egyéb „egészséges” szaloncukrokkal, bár a cukortartalmuk valószínűleg alacsony, ezt gyakran több zsírral ellensúlyozzák, így hamar azon kaphatod magad, hogy hizlalóbb édességet majszolsz a hagyományos szaloncukornál. Természetesen a minőséget illetően a szaloncukor árából is lehet következtetéseket levonni. 1000ft/kg áron ne várjunk túl jó minőséget, ha meg is szeretnénk enni, miután a fenyőfánkat ékesítette, válasszunk olyat, aminek a kilogramm-ára  3000 ft fölött van. Nem is kell belőle nagyobb mennyiség, hiszen, így is rengeteg kalóriadús finomsággal fogunk találkozni az ünnepek alatt.