Süss, főzz libát!

Ritkán eszel libahúst? Íme három recept, hogy kedvet csináljunk hozzá! Ráadásul a siker is garantált.



 

 

 

 

 

Vőlegényleves

Hogy mitől vőlegényleves a neve, az a ködbe vész, de egy biztos: ahány gasztroblog, online receptgyűjtemény, mindegyik libacombbal készíti. Ráadásul ez egy olyan leves, hogy ha nagyon éhes vagy, akkor is lehet, hogy már nem ennél utána mást.

Hozzávalók 4 személyre:

4 libacomb

40 dkg vegyes leveszöldség

1 csipetnyi őrölt szerecsendió

15 dkg csiperkegomba

20 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó

2 zsemle

3 dl tej

2 csokor petrezselyemzöld

5 tojássárgája

1 dl tejföl

Elkészítés:

A libacombokat mosd meg. A leveszöldségeket tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra. A húst a zöldségekkel együtt tedd a lábosba, ha petrezselyemzölded van, azt tedd félre a végére. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítsd, és lassú tűzön nagyjából 2 óra alatt puhára fő. A gombát tisztítsd meg, darabold fel apróra, a zöldborsóval együtt a főzés utolsó 20-25 percében add a leveshez. Ha friss borsód van, azt negyed órával a befejezés után add hozzá. Közben áztasd a zsemléket tejbe, öblítsd le a petrezselyemzöldet, és vágd a lehető legapróbbra. Nyomkodd ki a zsemlét, és a tojássárgájával, a petrezselyem kétharmadával gyúrd össze, borsozd, sózd és kis szerecsendiót is szórj bele. A libacombokat és a zöldséget vedd ki a levesből. A zsemlés masszából két teáskanál segítségével formázz kis gombócokat, és főzd meg a levesben. Ez után a combokat és a zöldséget  melegítsd fel újra a levesben. Tejfölre merve, petrezselyemmel megszórva tálald.

Sült liba brassói módra

Ha ezt az ételt elkészíted, biztos a siker. Mutatós, de nem nehéz elkészíteni, ráadásul úgy másfél óra alatt készül el, így aztán a konyha istenasszonyának érezheted magad…

Hozzávalók 4 személyre:

1 libamell

2 libacomb

60 dkg burgonya

25 dkg savanyú káposzta

1 dl tejföl

2 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma



bors

Elkészítés:

A libamellet és -combot mosd  meg, tűzdeld őket fokhagymagerezdekkel, dörzsöld be sóval és borssal. Fektesd őket tepsibe, kevés vizet önts alá, és így süsd-párold. A meghámozott burgonyát és a megtisztított hagymát vágd vastagabb karikákra. Tedd őket a hús mellé,  és süsd meg félig. Közben a savanyú káposztát mosd ki, csepegtesd le, és fedő alatt párold 20 percig. A húst és a hagymás burgonyát vedd ki a tepsiből. A zsiradék felét öntsd le, a többit keverd el tejföllel. Rétegezd tűzálló tálba a burgonyát, a hagymát, a savanyú káposztát, fektesd rá a libahúst, és öntsd le a tejfölös szafttal. Forró sütőben süsd ropogósra.

Cseréptálas libapástétom

Ez az a recept, amit mindenki irigyelni fog tőled. Kifinomult, franciás, mutatós – és finom.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg libahús

40 dkg sertésdagadó

10 dkg csirkemáj

1 fej vöröshagyma

1 csipetnyi francia fűszerkeverék (őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj)

0,5 dl konyak

1 dl száraz fehérbor

1 dkg só

1 tojás



bors

Elkészítés:

A libahúst, sertésdagadót, és a csirkemájat vágd apró darabokra. Add hozzá a meghámozott és felaprított vöröshagymát, a tojást, a konyakot a fehérbort és a fűszereket. Jól dolgozd össze, sóval, borssal fűszerezd, és 24 órára tedd a hűtőbe, hogy jól összeérjen. Egy nap elteltével a masszát vedd ki a hűtőből, tedd cseréptálba,  és vízfürdőben 120 fokon süsd három órán keresztül. Ezután még 48 órán át pihentesd, és csak azután tálaljuk szeletekre vágva.