A slambuc egy ősi magyar recept, melyet régen a szegény emberek készítettek el laktató és olcsó hozzávalókból a XVII. században.
Eleinte valószínűleg a Hortobágyon készítették, később rengeteg változata terjedt el az egész országban. Igen tápláló, ezért is kalóriatartalma megfelel a napi bevitel több, mint felének, ezért is nevezik pásztor ételnek.
Hozzávalók:
60 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4 marék házi kockatészta (kb. 40 dkg) lehetőleg 8 tojásos
1 evőkanál pirospaprika
1 kg burgonya
Só, ízlés szerint
Elkészítési idő: 45 perc
A füstölt szalonnát felszeleteljük, a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd finomra aprítjuk. A burgonyát is előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. A bográcsot alaposan felhevítjük, beletesszük a szeletekre vágott szalonnát, megpirítjuk, majd kiszedjük.
Az apróra vágott fokhagymát és hagymát a szalonnazsíron megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, azután megsózzuk. Kevés vizet öntünk hozzá, és lassú tűzön elkezdjük főzni, közben néhányszor megkeverjük.
Nagyjából 10 perc forrás után hozzáadjuk a száraz kockatésztát, és ugyanannyi vízzel leöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután már csak egyszer szabad megkeverni. A slambucot lassú tűzön főzzük, a bográcsot időnként körbeforgatva, hogy az ételt mindenhol egyenletesen érje a hő. Amikor a tészta megfőtt, a vizét elforrta, és pirulni kezd, nagyon oda kell figyelnünk, mert könnyen odaég. Ha elkészült a slambuc, tányérokba szedjük, és füstöltszalonna-szeletekkel tálaljuk.
Örömteli pásztor órákat ezzel a laktató, igazi magyar étellel!